Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nenad Kudelić, ravnatelj OB-a Varaždin

U dvije godine ostali bez 27 liječnika, neke djelatnosti rade smanjenim tempom

Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Iako je u bolnici zaposlen velik broj liječnika, većina ih je na specijalističkom i subspecijalističkom usavršavanju, otud manjak

 posljednje dvije godine Opća bolnica Varaždin ostala je bez 27 liječnika! Osam liječnika liječnika je otišlo u starosnu mirovinu, devet ih je otišlo sporazumno, osam ih je otkazalo ugovor o radu, a dva su prava iz radnog odnosa stavili u mirovanje, doznajemo od ravnatelja bolnice Nenada Kudelića, s kojim razgovaramo o aktulnim problemima, ali i dobrim vijestima poput investicija. U protekle dvije godine 19 liječnika je završilo specijalizaciju i ostalo raditi u bolnici.

Koliko liječnika nedostaje u OB Varaždin za normalno funkcioniranje?

Nikad više liječnika nije zaposleno u Općoj bolnici kao u posljednje tri godine, ali se većina nalazi na specijalističkom i subspecijalističkom usavršavanju u drugim ustanovama. No, usprkos tome  bolnica funkcionira sukladno propisanim uvjetima rada za potrebe pacijenata. Kad se upućeni liječnici sa specijalizacije vrate, bolnica će duže vrijeme imati dovoljan broj liječnika. Naravno, ako, uz navedeno, uspostavi i uvjete rada i mogućnosti edukacije i napredovanja kako to zahtijeva suvremena medicina.

Rade li zbog nedostatka liječnika neke djelatnosti smanjenim tempom i dolazi li do produljenja lista čekanja?

Da, neke djelatnosti rade smanjenim tempom ako to promatramo kroz broj naručenih pacijenata koji imaju potrebu za određenim zdravstvenim uslugama, ali da se kroz hitni prijem svi pacijenti koji zahtijevaju neodgodivu zdravstvenu skrb obrade odmah. Bolnica je upravo zbog potreba pacijenata uputila na specijalizaciju veliki broj liječnika. Upravo sad specijalizira njih 80, a do kraja 2017. godine uputit ćemo ih još 38. Istovremeno, bolnica liječnike upućuje i na uže specijalizacije, kako bi specijalisti mogli sukladno svojim stručnim rezultatima napredovati u svojem užem specijalističkom području. Na užoj specijalizaciji se nalazi 18 doktora specijalista, a do kraja godine uputit će ih se još 16. Bolnica ima zaposleno ukupno 160 liječnika na neodređeno vrijeme i deset na određeno, to su oni koji su u starosnoj mirovini i imaju dozvolu ministra zdravstvu  o nastavku rada s pola radnog vremena. Kad njima pribrojimo i 80 specijalizanata, u bolnici radi ukupno 250 liječnika.

Kako bi, po vama, država, županija i grad mogli pomoći da se zaustavi odljev liječnika?

Varaždinska županija je prepoznala problematiku i važnost rješavanja pitanja te je u cijelosti podržala prijedloge bolnice i pozvala neposredno same liječnike da izraze svoje potrebe. Župan je sudjelovao i na sjednici Stručnog vijeća bolnice kako bi se i neposredno uvjerio u potrebe liječnika i pozvao ih da svoj poziv ostvare u bolnici, razvijajući izvrsnost i suvremenost rada u svim granama medicine. Grad Varaždin se također uključio u rješavanje problematike zadržavanja liječnika sa stanovima s kojima raspolaže Grad.

Najavljene su investicije u OB Varaždin i nova medicinska oprema?

Počela je energetska obnova zgrada u vrijednosti 83,5 milijuna kuna koja treba završiti najkasnije do kraja 2018. godine. Zatim, tu je izgradnja spojnog objekta odjela II i III u Novom Marofu, spojne ceste i opremanje službe za palijativnu skrb i produženo liječenje u vrijednosti 51,5 milijuna kuna, nabava 128-slojnog CT uređaja vrijednog 5,5 milijuna kuna i njegovo puštanje u rad do kraja godine, kupnja uređaja za magnetnu rezonanciju koji nabavlja Ministarstvo zdravstva, izgradnja objekta i opremanje dnevne bolnice, odnosno jednodnevne kirurgije, za koju su ostvarena bespovratna sredstva u iznosu do 49,5 milijuna kuna, a provodi se i postupak za ostvarivanje minimalno 15 milijuna kuna za izgradnju i opremanje objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Do kraja godine očekuje se i preseljenje dijalize u novouređen i opremljen prostor.