Izbornik
Naslovnica Gradovi
u čast sportskom novinaru i publicistu

U Karlovcu otvoreno Šetalište Zdravka Švegara

Karlovac šetnica Zdravku Švegaru
1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Švegar je dugo godina bio novinar u Karlovačkom tjedniku, da bi potom postao profesionalni novinar i urednik u Večernjem listu, jedan od osnivača karlovačkog dopisništva Večernjaka, a kasnije i sportski novinar i urednik u Večernjaku u Zagrebu

- Biti novinar je velika čast, a još je veća čast biti sportski novinar jer je to još puno teže raditi. Zdravko Švegar je osim svakodnevnih novinarskih poslova, uvijek našao vremena da zabilježi karlovačku sportsku povijest. Upravo zahvaljujući njemu, Karlovac je među rijetkim gradovima u svijetu koji ima toliko precizno zabilježenu svoju povijest sporta. Zato mi je iznimno drago što je karlovačka sekcija sportskih novinara pokrenula inicijativu i da ju je Grad Karlovac prihvatio i poklonio jednu karlovačku šetnicu Zdravku Švegaru. I to baš pravu šetnicu, između Sokolskog doma i Šanca, jer je Zdravko, između ostalih, napisao i puno toga o povijesti košarke i gimnastike u svom rodnom gradu – kazao je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara u Karlovcu na svečanom otvorenju šetnice posvećene karlovačkom sportskom novinaru i publicistu.

Zdravko Švegar bio je dugo godina novinar u Karlovačkom tjedniku, da bi potom postao profesionalni novinar i urednik u Večernjem listu, jedan od osnivača karlovačkog dopisništva Večernjaka, a kasnije i sportski novinar i urednik u Večernjaku u Zagrebu. U slobodno vrijeme, čitav je život pisao brojne knjige o karlovačkom sportu, od tenisa, gimnastike, košarke, nogometa, te ostalih sportova. Pola je stoljeća bio i član niza sportskih organizacijama, kao sportaš ili osnivač i djelatnik.

- Nije bilo nikakve dileme i Gradsko je vijeće jednoglasno podržalo inicijativu da se šetnicom odužimo velikom karlovačkom novinaru, zahvaljujući kojemu je dio sporta u Karlovcu zauvijek otet zaboravu – kazao je Damir Mandić, predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća.