Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Za uređenje novih građevinskih parcela u Ulici Ivice Hiršla Grad će iz proračuna izdvojiti više od milijun kuna

U Koprivnici velik interes za povoljna gradilišta za mlade obitelji

Foto: Koprivnica
Prva gradilišta za obiteljske kuće u novoj stambenoj zoni već su prodana, a nova bi u prodaju putem javnog natječaja trebala krenuti idućih mjeseci

Grad Koprivnica nastavlja s poticanjem mladih za ostanak u gradu. Nedavno je, tako, raspisan natječaj za prodaju građevinskih 
zemljišta u Ulici Ivice Hiršla, a odluka je donesena u cilju poticanja demografske obnove, urbane regeneracije naselja te smanjivanja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima.

Demografska mjera

Ponuđena su tri gradilišta, svako površine oko 840 četvornih metara, a početne su cijene blizu 300.000 kuna. No te će se cijene 
putem natječaja umanjiti prema ostvarenim bodovima u skladu s kriterijima. Pravo podnošenja zahtjeva imaju osobe koje nisu starije od 45 godina te čiji bračni ili izvanbračni drug i djeca nemaju u vlasništvu zadovoljavajući stambeni prostor. Odnosno, za samca minimalno 40 kvadrata, a za svakog sljedećeg člana još 15 kvadrata.

Za uređenje novih građevinskih parcela u Ulici Ivice Hiršla (blizu Cinderišća i Starogradske) Grad će iz proračuna ukupno izdvojiti više od milijun kuna s PDV-om. Uz to, radi se i na proširenju stambene zone Cerine, kod Gradskih bazena, gdje bi uskoro moglo biti uređeno otprilike 20 gradilišta.

Zato se gradi i produžetak pristupne prometnice pokraj Gradskih bazena. Riječ je o izgradnji prometnice, javne rasvjete i kabelske kanalizacije u dužini od 140 metara, a radovi su teški blizu 800.000 kuna s PDV-om. Grad je odabrao tvrtku koja će izraditi projekte za proširenje zone Cerine, za što će izdvojiti oko 108.000 kuna s PDV-om.

Prva gradilišta za obiteljske kuće u novoj stambenoj zoni već su prodana, a nova bi u prodaju putem javnog natječaja trebala krenuti idućih mjeseci. U Gradskoj upravi  potvrđuju da je pet parcela prodano po cijenama većim od 400 kuna za četvorni metar, koliko je iznosila početna cijena na natječaju.

U gradskoj upravi navode kako se prodaja gradilišta za mlade obitelji doista pokazala kao pun pogodak. Interes je, kažu, bio velik na svakom raspisanom natječaju, pa je donesena odluka da se uređuju nove stambene zone i čestice namijenjene kupnji po 
povoljnim uvjetima.

Kupnja uz popust

Od prosinca 2020. do danas više nekretnina iz spomenutoga gradskog programa prešlo je u ruke novih vlasnika. Jesenas je, tako, u drugoj etapi toga programa novih šest kupaca ostvarilo mogućnost kupnje atraktivnih gradilišta po iznimno povoljnim cijenama u Vinogradskoj ulici na području Podolica, u kvartu u kojem ubrzano niče i nova zgrada osnovne škole sa sportskom dvoranom.

Riječ je o programu prodaje gradilišta mladim obiteljima i kadrovima deficitarnih zanimanja. Prvih pet gradilišta pak prodano je početkom 2021. godine. Zemljišta su se prodavala po početnim cijenama od 122.000 do 145.000 kuna, ali na njih se moglo ostvariti do 80 posto popusta. Prva tri para s liste ostvarila su 70 posto popusta kod kupnje pa su oni gradilišta na koncu platili u prosjeku samo oko 40.000 kuna. Posljednja dva para, primjerice, imala su 60 posto popusta i prosječnu cijenu gradilišta od oko 50.000 kuna.