Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Zelenom tranzicijom do zelene budućnosti grada Kutine

U Kutini će biti otoci mira, sreće, glazbe, ljubavi...

Foto: Kutina
Termin zelena infrastruktura se definira kao strateški planirana mrežu prirodnih i poluprirodnih površina koja je s drugim elementima okoliša projektirana i upravljana da uspostavi široki raspon usluga ekosustava

Suočavajući se s raznim izazovima tijekom zadnjih nekoliko godina, Grad Kutina počeo je razmišljati o opstanku urbanih sredina i povećanju svjesnosti građanstva o zelenoj infrastrukturi te poboljšanju života uz rješenja koja se temelje na prirodnim načelima. Kako je ta priča tek u početku i za nju je potrebno izdvojiti velika financijska sredstva, krenulo se usmjerenim koracima i prijavila se izrada projektno-tehničke dokumentacije “Urbana mreža zelene infrastrukture grada Kutine”.

Zajednička tema

Projektno-tehnička dokumentacija ujedno je i odobrena za financiranje u 2022. godini u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

– Termin zelena infrastruktura možemo definirati kao strateški planiranu mrežu prirodnih i poluprirodnih površina koja je s drugim elementima okoliša projektirana i upravljana da uspostavi široki raspon usluga ekosustava – kaže Mišel Novosel, pomoćnik pročelnika za razvoj i upravljanje projektima koji ističe da je ideja nastala tako da je Grad obuhvatio sve postojeće krajobrazne i ozelenjene prostore i plavu  površinu (rijeka Kutinica) i stvorio nove u jednu mrežu zelene infrastrukture.

– Radi se o promišljenom povezivanju prostora urbanog, pejzažnog i povijesnog obilježja u mrežu zelene infrastrukture 
formiranjem otoka i šetnice te njihovo međusobno povezivanje stvaranjem različitih tematskih i sadržajnih karaktera. Sve ambijente povezivala bi zajednička tema: linearni potez “doživljajne staze”, koja je u funkciji šetnice, staze za bicikle i edukativne staze. Središnji širi dio grada bit će u budućnosti podijeljen na otoke pod nazivima: otok šuma, otok rekreacije, otok mira i relaksacije, otok sreće, otok centralni gradski perivoj, otok glazbe, otok ljubavi, otok obrazovanja – napominje Mišel Novosel dodajući kako se u skorijoj budućnosti nadaju prijavi projekta za radove koji će Kutinčanima omogućiti različite sadržaje u zelenijem okruženju kao što su rekreativni parkovi (višefunkcionalni rekreacijski prostor), street workout, dječja igrališta, adrenalinski park, piknik-zona, ekoparking, zelene fasade, zidovi, krovovi, urbane livade, osjetilni/senzorni vrt, kišni vrt, permakulturni vrt, park za ljubimce i dr.

Ugodno za život

– Korištenjem rješenja temeljenih na prirodi pridonijet će se poboljšanju uvjeta života unutar Kutine. Stvorit će se održiv, otporan, dostupan svima i za život ugodan i uređen grad – ističu u kutinskoj gradskoj upravi.