Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zagrebačka županija i Grada osigurali 23,8 milijuna kuna za sanaciju zgrade oštećene u potresu 2020.

U listopadu počinje obnova Pučkog učilišta u Zaprešiću

Foto: Zaprešić
Prve procjene štete od potresa za Zagrebačku županiju iznosile su 1,2 milijarde kuna, a čak polovica tog iznosa odnosila se upravo na Zaprešić

Potpisan je ugovor o obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću. Ugovorom potpisanim između Zagrebačke županije i Grada Zaprešića osigurano je 23,8 milijuna kuna za obnovu zgrade oštećene u potresu 2020. godine.

Odabir izvođača radova

Radi se, kako napominju u Gradu, o sredstvima koja su osigurana u sklopu Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije. Na poziv su zaprimljene 62 prijave, a odobrena su sredstava u vrijednosti od nešto više od 50,5 milijuna kuna.

– Uz stambene objekte, stradalo je niz javnih zgrada, poput suda i Pučkog otvorenog učilišta koje smo u potpunosti iselili. Današnjim potpisom ugovora stvaramo preduvjete da krenemo u javni natječaj, a u trećem kvartalu ove godine, nadamo se i s konkretnim radovima – rekao je gradonačelnik Željko Turk prilikom  potpisivanja ugovora.

Uz to, istaknuto je da su stanari u potresu stradalih zgrada na TŽF 2, 3, 13, 15, 16 i 17 izradili projektnu dokumentaciju za konstrukcijsku obnovu, a sada je pred njima novi važan korak, a to je odabir izvođača vrlo složenih radova.

Prve procjene štete od potresa za Zagrebačku županiju iznosile su 1,2 milijarde kuna, a čak polovica tog iznosa odnosila se upravo na Zaprešić. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je da dosad potpisani ugovori nisu “mrtvo slovo na papiru”, već  nešto što se realizira na terenu diljem županije.

Ukupno 160 milijuna kuna

– Samo u ovoj godini za tu namjenu imamo 80 milijuna kuna, a u 2023. i 2024. planirano je po 40 milijuna kuna tako da ukupno možemo govoriti o 160 milijuna kuna – rekao je župan Stjepan Kožić, zahvalivši Vladi Republike Hrvatske na osiguranim decentraliziranim sredstvima.

Obnovom zgrade Pučko otvoreno učilište Zaprešić dobit će suvremene i multifunkcionalne dvorane te moderne prostore ne samo centra za kulturu, već i za potrebe glazbene škole, ističu u Gradu.