Izbornik
Naslovnica Gradovi
Bez natječaja

U Novskoj baš svi srednjoškolci i studenti dobivaju stipendiju

Stipendije Novska
Foto: Grad Novska
Stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine

Novska je jedinstveni grad u Hrvatskoj koji stipendije srednjoškolcima i studentima daje bez natječaja. Naime, stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine.

Tako je ove godine 176 srednjoškolaca potpisalo ugovore o stipendiranju s Gradom Novskom, a iz gradskog proračuna narednih 10 mjeseci isplaćivat će im se po 320 kuna mjesečno. Uz to, nekim učenicima, koji žive u krugu od pet kilometara od škole pa službeno nemaju na to pravo, plaćat će se i putni troškovi do škole.

Izdvojili šest milijuna kuna

Uskoro će ugovore potpisati i približno isti broj studenata s područja Novske, a njima je namijenjeno ove godine oko 460 kuna mjesečno narednih 11 mjeseci. Ovu je praksu 2013. uveo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan.

- Ova je mjera prepoznata je i na državnoj razini, zbog čega je Grad Novska proglašen prvim u RH po izdvajanju za obrazovanje, odnosno po sredstvima koja su osigurana iz Proračuna za učeničke stipendije. Grad Novska u biti ne daje novce za stipendije, već ih vraća građanima koji godinama izdvajaju sredstva za Proračun Grada Novske - rekao je gradonačelnik naglasivši kako sljedeću školsku godinu planiraju povećati mjesečni iznos učeničkih stipendija.
U četiri godine Grad je podijelio ukupno 1264 stipendije, za što su izdvojili oko šest milijuna kuna.