Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Počela nova školska godina – brojem učenika svi zadovoljni

U OŠ Novska uređena dvorana, u Katoličkoj OŠ rekordan broj upisanih

Foto: GRAD NOVSKA
Katolička OŠ Novska ove je godine upisala ukupno 80 učenika i zaposlila 10 novih djelatnika

U školske klupe u osnovnim školama na području Novske sjelo je 110 prvašića. Tom brojkom svi su zadovoljni, budući da je posljednjih godina bio trend pada broja i prvašića, i učenika općenito.

Bez nošenja maski

U OŠ Novska te područnim školama Brestača, Bročice i Stari Grabovac koje spadaju pod ovu školu nastavni sati za vrijeme epidemije trajat će i dalje 40 minuta kako bi se osiguralo vrijeme za dezinfekciju škole između smjena. Nova nastavna godina počela je uz blaže epidemiološke mjere, no svaki ravnatelj donosi odluku s obzirom na to koliko će ih moći provoditi.

– U OŠ Novska organizirali smo se da učenici u višim razredima, koji bi ih trebali nositi, ne moraju nositi maske. U našoj školi imamo dovoljno mjesta prema zahtjevima epidemiologa i učenici od 5. do 8. razreda neće morati nositi maske,  za razliku od mnogih drugih škola u Hrvatskoj – rekla je ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević koja odnedavno obavlja i funkciju predsjednice Udruge ravnatelja osnovnih škola RH.

I ovo ljeto bilo je radno u školi.

– Renovirali smo školsku dvoranu, radovi završavaju kroz koji tjedan. Imat ćemo na vanjskom prostoru satove tjelesnog odgoja dok ne bude gotovo. Još nam  preostaje obnova svlačionica. Dvoranu obnavlja Županija svojim novcem, a Grad će financirati svlačionice – rekla je ravnateljica, istaknuvši kako je sve veći interes za produženim boravkom u školi.

Od 110 upisanih prvašića 20 ih je krenulo na nastavu u Katoličkoj osnovnoj školi Novska što je rekordan broj. Također im se prebacilo još devet učenika iz drugih škola.

Ova je škola počela s radom prije pet godina te je ove godine prva generacija krenula u predmetnu nastavu, odnosno 5. razred.

Najviše u 1. i 5. razredu

– Najviše je to upisanih učenika u 1. razred, a imamo upisanih još devet učenika u druge razrede, od 2. do 5. razreda. Sad se i taj peti razred popunio maksimalno, dakle prvi i peti razred su popunjeni – rekao je i ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj 
Krunoslav Juraković, dodavši da je sada gotovo 80 učenika u toj školi.

– Vidi se da napredujemo. Naravno da smo morali i zaposliti nove djelatnike. Naime, prva generacija je ušla u predmetnu nastavu i moramo započeti s tim dijelom nastave pa imamo deset novih djelatnika. Nemaju svi pune satnice, neki nemaju ni pola, no iz godine u godinu će se povećavati jer smo ušli u predmetnu nastavu. Nekoć smo svi mogli sjesti za jedan stol, piti kavu i dogovarati se, a sada je na sjednici nastavničkog vijeća 25 ljudi i sad smo prava škola. U školi ukupno ima 28 djelatnika. I tih 28 radnih mjesta u ovih pet godina važno je za Novsku – rekao je Juraković.