Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić 136 pregleda
Za zdravlje učenika i profesora

U osnovnim školama započinje pilot projekt praćenja kvalitete zraka

škola
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Sustav će kontinuirano pratiti ključne parametre: temperaturu, vlagu i CO2, a senzor će crvenom bojom signalizirati porast vrijednosti CO2 iznad dozvoljenih razina

U Zaprešiću će se odabrati učionice i škole koje će biti prve korisnice Smart Sense AirQ Indoor sustava, a koji će omogućiti sprječavanje mogućih negativnih utjecaja kvalitete zraka na zdravlje učenika i profesora. Iz gradske uprave poručuju da je ovo još jedan iskorak kojim Grad Zaprešić nastoji podići životni standard svojih sugrađana, posebice kada je riječ o onim najmlađima.

Riječ je o sustavu za praćenje unutarnje kvalitete zraka, koji kontinuirano prati ključne parametre: temperaturu, vlagu i CO2. Senzor crvenom bojom signalizira porast vrijednosti CO2 iznad dozvoljenih razina, a sustav grafički i numerički prikazuje prikupljene vrijednosti kroz željeni period te šalje notifikacije korisnicima sustava u slučaju previsokih vrijednosti. Na osnovi rezultata, škole mogu otvaranjem prozora, ovlaživanjem zraka ili smanjenjem temperature, poboljšati kvalitetu zraka i samim time kognitivne sposobnosti učenika, kao i učinkovitost učitelja i profesora u prijenosu znanja.

- Na ovaj način svim se učenicima, a posebno onima s kroničnim bolestima dišnog sustava, osiguravaju uvjeti rada koji ne doprinose pogoršanju simptoma osnovnih bolesti. Optimizacijom vlage i temperature u unutarnjem prostoru, sprječava se viša razina pojavnosti akutnih bolesti dišnog sustava. Regulacijom razine CO2 u prostoru pridonosi se sprječavanju nepovoljnog utjecaja razine CO2 na simptome na razini kardiovaskularnog sustava, poput varijacija pulsa i krvnog tlaka - kažu iz gradske uprave.