Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Nakon Srednjovjekovnog sajma veseli se dani u Koprivnici nastavljaju

U petak počinje Koprivnička bajka, dvotjedni advent u gradskom parku

Foto: Ivan Brkić/Glas Podravine
U parku je prošli tjedan postavljeno veliko klizalište površine deset puta 20 metara, blizu paviljona, a trebalo bi biti otvoreno do 10. siječnja

Protekli vikend završio je Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici, jedinstvena manfestacija u Hrvatskoj koja se održavala na najstarijem gradskom trgu Dr. Leandra Brozovića ispred muzeja. Održavao se dva vikenda zaredom, a najveća atrakcija bio je 
vatreni show koji su izveli Koprivnički mušketiri i haramije.

Sajam  je ponudio dah srednjovjekovlja s predstavljanjem čak 19 starih zanata, gozbom koju su priredili Podravkini kraljevski kuhari, ponudom domaće hrane, pića i suvenira.

Kulinarska ponuda

Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada, naglasio je kako su dugo promišljali na koji način iskoristiti infrastrukturu Renesansnog festivala te je nastala ideja o božićnom sajmu koja je ove godine zaživjela.

- Ovdje, na ovom trgu, križala su se dva međunarodna srednjovjekovna pravca, tu su se prvi put počeli okupljati trgovci, obrtnici, puk, vlastela i tako je nastala Koprivnica - naglasio je Labazan.

Gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetio je kako je Renesansni festival postao najbolja turistička manifestacija u Hrvatskoj te izrazio nadu da Srednjovjekovni božićni sajam postane druga najbolja turistička manifestacija u državi.

Srednjovjekovni božićni sajam pak bio je prava uvertira u ono što će se događati od ovog petka, 17. prosinca, pa sve do 31. 
prosinca. Riječ je o tradicionalnom koprivničkom adventu, odnosno Koprivničkoj bajci koja se prošlog prosinca nije održala zbog epidemije. Ove godine ipak  ide, doduše u nešto skromnijem izdanju.

Koprivnička bajka s glavnog se trga seli u središnji gradski park jer je počela rekonstrukcija Zrinskog i Jelačićeva trga koja će trajati sve do kraja iduće godine. U gradskom je parku prošli tjedan postavljeno veliko klizalište površine deset puta 20 metara, i to blizu gradskog paviljona, a trebalo bi biti otvoreno sve do 10. siječnja. Iz gradskog  će proračuna za najam klizališta biti izdvojeno oko 160.000 kuna.

Premda nema velikih koncerata na otvorenom kao prijašnjih godina jer epidemiološki uvjeti to ne dopuštaju, u gradskoj upravi navode kako će ipak biti dobre zabave, kulinarske ponude i pravog blagdanskog ugođaja.

Poseban program priprema se za službeno otvorenje Koprivničke  bajke u petak navečer, a detalje će gradski čelnici predstaviti 
ovaj tjedan.

Drvene kućice

Grad je u međuvremenu, nakon raspisanog javnog natječaja, dodijelio na korištenje 12 drvenih kućica za pružanje ugostiteljskih i trgovačkih usluga te promociju vlastitih proizvoda za vrijeme održavanja manifestacije Koprivnička bajka. U gradskoj upravi napominju kako su drvene kućice dodijeljene sukladno odredbama javnog poziva za dodjelu na korištenje drvenih kućica za pružanje ugostiteljskih i trgovačkih usluga te promociju vlastitih proizvoda za vrijeme održavanja manifestacije Koprivnička bajka.