Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Veterinarska stanica Bjelovar i Grad Bjelovar potpisali ugovor vrijedan dva milijuna kuna

U Severinu otvoreno sklonište za napuštene pse

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Godišnje kroz azil prođe oko 120 pasa. Drago nam je što ih se dosta uspješno udomi. Zahvaljujem Društvu za zaštitu životinja “Šapa” i gospođi Mariji Horvat. Sadašnji prostor ipak je adekvatniji i zaista imaju sve što im je potrebno, od veterinarske skrbi, hrane, prostora za trčanje, spavanje i slično – rekao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika

Veterinarska stanica Bjelovar na temelju javne nabave koju je proveo Grad Bjelovar dobila je posao vezan za zbrinjavanje pasa lutalica na bjelovarskom području. Sklonište za životinje nalazi se u  Severinu i trenutačno se brine za 109 pasa. Osim pasa s područja Bjelovara, zbrinjava i pse iz devet općina.

Ugovor o zbrinjavanju tijekom četiri godine vrijedan je dva milijuna kuna, a do sada je iskorišteno oko 240 tisuća kuna.

Pravi hotel za pse

– Rekao bih da je ovo pravi hotel za pse. Imanje je zaista predivno, jako dobro uređeno i raspolaže sa svim važnim elementima. 
Veterinarska stanica Bjelovar vrlo je ozbiljna tvrtka s 45 djelatnika koji zaista rade odličan posao. Na  godišnjoj razini kroz azil prođe oko 120 pasa. Drago nam je što ih se dosta uspješno udomi, što je i glavni cilj cijele ove priče. Zahvaljujem Društvu za zaštitu životinja “Šapa” i gospođi Mariji Horvat, s kojom je Grad Bjelovar imao jako dobru suradnju. Sadašnji prostor ipak je adekvatniji, puno je više prostora za pse i zaista imaju sve što im je potrebno, od veterinarske skrbi, hrane, prostora za trčanje, spavanje i slično – rekao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Problem napuštanja pasa jedan je od gorućih kako na području Bjelovara tako i u okolici. Jedini način je, kaže Brajdić, poraditi na 
edukaciji i informiranju građana, u suradnji s Veterinarskom stanicom Bjelovar. Gradski komunalni redar redovito je na terenu, tvrdi, ima vrlo opsežan posao, a jedan od njih upravo je zbrinjavanje napuštenih životinja. Zainteresirane građane pozvao je da razmisle o udomljavanju napuštenih pasa. 

Voditelj Skloništa za životinje u Severinu otkrio je pojedinosti koje se tiču djelovanja, kapaciteta i načina rada samog azila.

– Naš objekt morao je udovoljiti Pravilniku o zbrinjavanju napuštenih životinja. Iz tog razloga u uređenje skloništa uložili  smo znatna financijska sredstva. Inspekcija je potvrdila da imamo jedan od najboljih, možda i najkvalitetniji azil u Hrvatskoj. U državi ih je ukupno 32. Naše sklonište može primiti do 180 pasa, a najvažnije da smo ih kroz godinu dana udomili oko 120. U skloništu rade četiri osobe, jedna doktorica, dva tehničara i još jedan djelatnik. Tijekom jutra na rasporedu je čišćenje skloništa, pranje i hranjenje pasa, nakon čega slijedi liječenje i primanje terapije. Operativne zahvate zasad radimo u ambulanti u Bjelovaru, no i ovdje imamo jednu uređenu salu i možemo napraviti neke manje zahvate. Također, uredili smo skladište za hranu te veliku kupaonicu za pranje i njegu pasa – kaže veterinar Ante Ćorić.

Važan komunalni redar

Na samom početku zbrinjavanja psa komunalni redar obvezan je obavijestiti sklonište o lutalici, nakon čega netko iz skloništa izlazi na teren i provjerava je li pas čipiran. U svakom slučaju, životinja se odvozi u azil, a ako ima čip, obavještava se vlasnik koji snosi 
sve nastale troškove.

– U slučaju da pas nije čipiran stupamo u kontakt s veterinarskom inspekcijom koja nam može jako puno pomoći. Komunalni redar itekako je važan i s njim imamo jako dobru suradnju. Neke lokalne samouprave često ne shvaćaju kako su upravo one određeni servis za građane i da o psima lutalicama, odnosno problemima koji proizlaze iz toga, moraju voditi brigu. U Skloništu za životinje u Severinu svi su psi kastrirani. Nakon dolaska novog psa on u skloništu boravi određeno vrijeme prije kastracije – objašnjava Ćorić te dodaje kako je proces udomljavanja vrlo jednostavan, potrebna je samo dobra volja, kao i ljubav prema psima.