Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Nakon dvije godine uređenja

U Sisku otvorena Soba čuda za djecu s teškoćama u razvoju

Soba čuda Sisak
1/8
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Terapije senzorne integracije u prostoru Sobe čuda će u početku pohađati 30 djece s poteškoćama u razvoju s jednim senzornim terapeutom, a u daljnjoj viziji širenja Sobe čuda je edukacija četiri senzorna terapeuta gdje bi prostor radio po cijeli dan, s dva terapeuta u smjeni, te bi više od stotinu djece moglo primati terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku

Nakon dvije godine uređenja, u koje se uključila cijela zajednica, otvorena je u petak Soba čuda - prva soba za senzornu terapiju djece s teškoćama u razvoju u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Inicijativa za takvim prostorom krenula je od roditelja, članova Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, koji su svoju djecu s teškoćama u razvoju vodili na senzornu terapiju u Zagreb, u Specijalnu bolnicu Goljak. To im je oduzimalo vrijeme i stvaralo troškove pa se krenulo u uređenje takvog prostora u Sisku. Grad Sisak osigurao je prostor u Frankopanskoj ulici, a tijekom dvije godine brojni pojedinici, udruge, tvrtke te gradovi Sisak i Petrinja kao i Sisačko-moslavačka županija pripomogli su da se zamisao roditelja i ostvari.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Edukacije su skupe

- Od samog početka imali smo potporu cijele zajednice i skupilo se i uložilo u ovaj prostor više od 800.000 kuna. Dakle, kad vjeruješ, čuda su moguća. Terapije senzorne integracije u prostoru Sobe čuda će u početku pohađati 30 djece s poteškoćama u razvoju s jednim senzornim terapeutom. Od siječnja krećemo s edukacijom još jednog terapeuta pa će od sredine 2017. još 30-ero djece dobiti ovu terapiju. U daljnjoj viziji širenja Sobe čuda je edukacija četiri senzorna terapeuta gdje bi prostor radio po cijeli dan, s dva terapeuta u smjeni, te bi više od stotinu djece moglo primati terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku - rekla je izvršna predsjednica UOSISMŽ Aleksandra Milković.

Edukacije senzornih terapeuta poprilično su skupe, koštaju 20.000 kuna, a iskustva pokazuju da terapiji dosta pomaže i posebno educiran pas čija je cijena 15.000 eura tako da će udruga nastaviti s humanitarnim akcijama i donacijama za razvoj prostora. Iduće takve akcije su nedjeljnji Sajam obrtnika u Petrinji i Humanitarni novogodišnji bal za sobu čuda, 29. prosinca, također u Petrinji. Udruga, rečeno je danas, treba i logopeda.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

- Pozivamo bilo kojeg logopeda, koji želi raditi u Sisačko-moslavačkoj županiji, da nam se javi. Mi ćemo se pobrinuti da isfinanciramo plaću uz potporu jedinica lokalne samouprave. No, problem logopeda je u cijeloj Hrvatskoj jer su upisne kvote na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu male, a pola svih logopeda radi u Zagrebu i nema ih na tržištu rada - rekla je Milković.

Inače, uređenju Sobe čuda u Sisku pomogao je i Večernji list uz partnera dm, kroz akciju "I zima toplo srce ima".