Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Otvorenje u Koprivnici

U šparnoj hiži režije šest puta manje nego u klasičnoj kući

Šparna hiža
Foto: Hrvoje Šlabek
Robert Balažin i Valentina Balog Balog kupili su stan u novoj zgradi koja je prva u nizu od predviđenih 12 u “šparnom kvartu”, a cijela zgrada je napravljena od materijala eco-sandwich razvijenog na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu

Budući supružnici Robert Balažin i Valentina Balog iz Koprivnice za vikend će se, nakon godinu i pol podstanarstva, useliti u novu kuću, ali ne bilo kakvu. Oni su jedan od tri para što su kupili stan u prvoj zgradi na svijetu izgrađenoj novim, revolucionarnim materijalom nazvanim eco-sandwich, izumom domaće pameti.

Cijena kvadrata 1100 eura

Razvili su ga stručnjaci sa zagrebačkog Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta te tvrtke Betoni Lučko uz potporu Europske unije. Eco-sandwich je ugradbeni panel koji se sastoji od dviju betonskih ploha između kojih je izolacija, a upotrebljeno je 50 posto materijala dobivenog iz građevinskog otpada. Stručnjaci očekuju da će troškovi režija biti najmanje šest puta niži nego kad je riječ o klasičnoj gradnji.

- Ovo nam je bio najpovoljniji način za rješavanje stambenog pitanja. Javili smo se sredinom prošle godine na javni poziv i prošli smo. Cijena kvadrata je 1100 eura, kredit je vrlo povoljan i očekujemo da će troškovi života biti niski – rekli su nam Robert i Valentina.

Foto: Hrvoje Šlabek

“Šparna hiža”, kako se zove kuća u kojoj su kupili stan, izgrađena je kao prva u nizu od predviđenih 12 u koprivničkome “Šparnom kvartu”, u kojemu su već niknule tri stambene zgrade iz sustava poticane stanogradnje.

Traju mjerenja

Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta, projektant Šparne hiže, na jučerašnjem je svečanom otvorenju građevine istaknuo da je nova formula fasadnog sustava eco-sandwich zaintrigirala stručnu javnost, ali i Europsku uniju, koja je sufinancirala istraživanja.

- Članice EU-a obvezale su se da će do 2020. godine reciklirati do 70 posto građevinskog otpada. U Hrvatskoj se u ovome trenutku reciklira samo sedam posto. Eco-sandwich nije rješenje za sve, ali je dobar putokaz kako se to može činiti – rekao je Miščević.

Šparna hiža je u potpunosti pasivna kuća, a očekivanja stručnjaka o šest puta manjoj potrošnji energije trebala bi potvrditi mjerenja što će se na njoj provesti u idućim mjesecima.

Revolucionarni građevinski materijal pobudio je veliki interes u svjetskim razmjerima. Prema Miščevićevim riječima, na graditeljskom sajmu u Muenchenu za eco-sandwich interesirale su se kompanije od Švedske do Indije.

- U Hrvatskoj desetak investitora planira koristiti eco-sandwich u gradnji objekata, od obiteljskih kuća do vrtića – kazao je Miščević.