Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Radovi za prometno rasterećenje

U tijeku snimanje terena trase obilaznice oko Kutine

Foto: Kutina
Trasa započinje raskrižjem sa županijskom cestom Ž 3124, a završava na raskrižju s državnom cestom D 45 između naselja Brinjani i Šartovac

Hrvatski geološki institut u sklopu projekta zaobilaznice oko Kutine izrađuje detaljni model površine i digitalni model reljefa te digitalne ortofoto karte visoke rezolucije. Dio obilaznice detaljno je snimljen LIDAR i RGB senzorom u proljeće 2021. godine, a upravo se obavlja snimanje preostale dionice.

Snimanje iz zraka korištenjem bespilotne letjelice obavili su djelatnici Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta. Naime, na području Grada  Kutine već se neko vrijeme  provode intenzivne aktivnosti kojima je cilj stvaranje 
što kvalitetnijih uvjeta za nove investicije čime će se potaknuti gospodarski rast i razvoj, a dobar prometni položaj i povezanost preduvjet su za njihovo ostvarenje.

Državna cesta D45 koja prolazi samim urbanim središtem grada Kutine opterećena je  teškim tranzitnim prometom velikog intenziteta, koji ima negativan utjecaj na kvalitetu života u gradu. Stoga je u suradnji s Hrvatskim cestama  definirana trasa planirane obilaznice grada Kutine te su utvrđeni osnovni tehnički elementi buduće prometnice.

Planirana je obilaznica grada Kutine je s mogućnošću planiranja do uključivo ranga državne ceste. Koridor obilaznice u ukupnoj dužini trase od cca 8800 m planiran je u širini od 100 m (zemljišni pojas i zaštitni pojas). Trasa započinje raskrižjem sa županijskom cestom Ž 3124, a završava na raskrižju s državnom cestom D 45 između naselja Brinjani i Šartovac.