Izbornik
Naslovnica Gradovi
Životinje u Đurđevac stižu početkom prosinca

U turističku ponudu uvode karavane na devama u podravskoj pustinji

Izgradnja nastambi za deve u Đurđevcu
Foto: TZ Grada Đurđevca
Deve će prvih nekoliko dana po dolasku ipak boraviti na tajnoj lokaciji, kako bi se u miru adaptirale na okoliš, ali i na četvero svojih timaritelja, "devara" koji su se dva tjedna obučavali na jednome imanju u okolici Beča

- Rokovi su "našpanani" i radi se 24 sata dnevno kako bi sve bilo spremno do početka Došašća – kazao nam je jučer Mario Fuček iz đurđevačke Turističke zajednice. Čemu takva žurba? Iz Danske u Đurđevac stižu četiri deve, a namijenjena im je važna uloga u adventskim događanjima.

Na njima bi kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar trebali dojahati do jaslica u poklon malom Isusu. Jaslice će biti u blizini đurđevačkog Starog grada, čiji su se branitelji proslavili u 16. stoljeću poznatim lukavstvom s pečenim pijetlom, odagnavši Turke od opsade.

Primat pernatome junaku sada oduzima nova životinjska atrakcija u Đurđevcu. Dvije muške i dvije ženske deve stići će početkom prosinca i do tada mora biti gotova nastamba koja se za njih već naveliko gradi.

- Nastamba je od prirodnih materijala kako se ne bi narušio ambijent. Devama je osiguran veliki prostor od pijeska, koji predstavlja njihovo prirodno stanište i u kojem će zasigurno uživati. Deve se obožavaju valjati u pijesku i odmarati – kaže Fuček.

Na Đurđevačkim peskima, jedinoj hrvatskoj pustinji, pijeska, naravno, ima u izobilju, pa nije bilo problem dovesti čak 7000 kubičnih metara u okolicu Staroga grada, gdje će biti novi dom đurđevačkih deva.

Foto: TZ Grada Đurđevca

Već su bile u Podravini

Doznajemo kako će prvih nekoliko dana po dolasku ipak boraviti na tajnoj lokaciji, kako bi se u miru adaptirale na okoliš, ali i na četvero svojih timaritelja, "devara" koji su se dva tjedna obučavali na jednome imanju u okolici Beča. Dvoje ih je iz lokalnog konjičkog kluba, a dvoje su veterinarski tehničari i ljubitelji životinja.

- Znate, bilo je prigovora da zašto dovodimo deve u Podravinu, u kojoj nisu autohtone životinje, pa moram reći kako se malo zna da su deve ovdje već bile, i to s Osmanlijama, koji su ih koristili kao teretne životinje. Za to imamo i potvrda u povijesnim izvorima i arheoloških dokaza. Kosti deva pronađene su na lokacijama uz Dravu – otkriva Fuček.

U Turističkoj zajednici trljaju ruke jer su zbog deva u nekoliko mjeseci, od trenutka kad je gradonačelnik Željko Lacković najavio da će ih kupiti, Đurđevčani osvojili medijskog prostora koliko nisu godinama imali na račun Legende o picokima. Zato smišljaju kako će iskoristiti novu atrakciju i kakve će sve turističke proizvode ponuditi na tržištu.

- Svakako ćemo nuditi organizirane karavane po podravskim pustinjskim predjelima. Ako netko voli deve i želi nešto više o njima naučiti, moći će doći u Đurđevac i upoznati se s njima. Namjera nam je provesti edukaciju za sve zainteresirane, kao i radionice za djecu te sve ljubitelje ovih prekrasnih velikih životinja – najavio je Fuček.