Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Dodatnom će edukacijom Vinkovčani lakše do zaposlenja

U Vinkovcima otvoren Centar za svjetlovodne tehnologije

Foto: Vinkovci
Svrha edukacijskih radionica i treninga jest simulirati stvarnu optičku mrežu u manjem opsegu u simuliranim i realnim uvjetima

U Vinkovcima je otvoren prvi Centar za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa u Hrvatskoj, a cilj je stvaranje osposobljenih 
kadrova koji su trenutačno prilično traženi na tržištu rada. Centar je otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka 
Vinkovci, u čijim prostorijama su u tijeku i prve radionice, treninzi i certificiranja za polaznike, buduće stručnjake za rad na svjetlovodnim kabelima i svjetlovodnoj mreži.

Veliki korak

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić rekao je da rad Centra vidi kao veliku priliku za sve naše građevinske tvrtke koje se bave infrastrukturnim radovima, ali isto tako i za sve nezaposlene da usvoje nova specijalizirana znanja i vještine,  što je danas potrebno na tržištu rada.

– Veliki je ovo korak za Vinkovce i vinkovačko gospodarstvo. Radit ćemo i na tome da budemo poznati kao nacionalni trening-centar – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Govoreći o projektu kazao je da su analizom tržišta došli do spoznaje da ne postoji dovoljno specijaliziranih kadrova za ovakve poslove na našem području. Gradske vlasti stoga su odlučile otvoriti ovaj trening-centar gdje bi svi zainteresirani stekli određena specijalizirana znanja i vještine kako bi bili konkurenti na sve zahtjevnijem tržištu rada.

– Sama svrha edukacijskih radionica i treninga jest simulirati stvarnu optičku mrežu u manjem  opsegu u simuliranim i realnim 
uvjetima i time povećati standarde kvalitete u svim budućim projektima koji se tiču optičke infrastrukture. Za sve korisnike usluga HZZ-a ovakve su edukacije potpuno besplatne – rekao je Romić.

Niz projekata

Dodao je i da su prve treninge i radionice u Centru provodili djelatnici tvrtke “Vega Comp” koja ima više od 28 godina iskustva rada sa svjetlovodnom tehnologijom kao i više od 21 godine iskustva u održavanju treninga i educiranja stručnih kadrova. Podsjetio je i na to da je u Hrvatskoj u tijeku nekoliko važnih infrastrukturnih projekata ovakvoga tipa, a jedan od njih je i onaj koji se odnosi na razvoj širokopojasnog interneta, temelji se na Okvirnom nacionalnom programu i financiran je iz europskih sredstava.

Drugi je projekt također važan, a radi se o gradnji agregacijske-svjetlovodne mreže dok se treći manji projekt odnosi  na privatne investitore koji ulažu u svjetlovodnu infrastrukturu, a to su investicije Hrvatskog Telekoma te tvrtki A1 i Telemach.

– Posla ima i bit će ga još više u budućnosti, a ovo je prilika za naše tvrtke, ali i pojedince da to iskoriste. Stalno ponavljamo da nam je cilj ulagati u obrazovanje, gospodarski rast i napredak. Znanje je najveće bogatstvo, a ovim znanjem riješit ćemo određene tržišne deficite jer ćemo naše ljude obučiti specijaliziranim znanjima i vještinama – kazao je Romić.