Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 133 pregleda
Razmjena mišljenja

U Vinkovcima Razvojni forum kontinentalne Hrvatske

Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Župan Božo Galić požalio se da je Vukovarsko-srijemska županija ugovorila dosta projekata, ali njihova realizacija ide sporo zbog složenih natječajnih procedura

U Starim Kunjevcima nedaleko Vinkovaca u ponedjeljak je održan Razvojni forum kontinentalne Hrvatske u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s konceptom i dinamikom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Obraćajući se županima, gradonačelnicima i direktorima razvojnih agencija ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako se kroz forum želi potaknuti razmjenu mišljenja o budućem razvoju Hrvatske i dugoročnim vizijama razvoja županija, kako bi što bolje identificirali razvojna pitanja i potencijale, ključne gospodarske grane i strateške razvojne projekte.

"To što sada radimo je neovisno o financijskoj perspektivi EU-a jer još uvijek ne znamo hoće li biti 5+5 ili sedmogodišnje razdoblje, ali mislim da je važno sve na vrijeme pripremiti, a pritom posebice moramo voditi računa da razvojni projekti koje prihvati Sabor budu utemeljeni u hrvatskom i EU proračunu", kazala je Žalac.

Poručila je da treba dokinuti sadašnju situaciju da u Hrvatskoj postoji 140 nacionalnih i više od 1700 lokalnih i regionalnih razvojnih strategija.

 - Time više nitko ne može upravljati. Želimo prosperitetnu Hrvatsku utemeljenu na specijalizaciji regija i da se jačaju sektori koji počivaju na prirodnim resursima, a ne da nam je trgovina vodeći sektor u gospodarstvu - kaže Žalac.

Ugovoreno 17 milijardi kuna iz EU fondova

Odgovarajući na pitanja novinara, Žalac je ustvrdila kako je sve što je u medijima napisano o EU fondovima u vezi rebalansa državnog proračuna "velika neistina".

- Mi smo ove godine premašili iznos ugovorenih sredstava. To je do kraja godine nekih više od 17 milijardi kuna - rekla je dodajući da, kada se govori o isplaćenim sredstvima, ministarstvo "nije imalo što ovjeriti jer u prošloj godini niti nije bilo natječaja". 

- Kada govorimo o rebalansu i onome što bi se u ovoj godini trebalo isplatiti, moram reći da još uvijek čekam zahtjeve za nadoknadu sredstava od velikih projekata i s time nisam zadovoljna. Više neću dozvoliti da se projekti prolongiraju u kvartalima u šest mjeseci, godinu dana - kazala je.

Na pitanje tko je krivac za takvo stanje, odgovorila je kako se veliki projekti provode na razini države i državnih institucija, pa se tu moraju poduzeti mjere da se stvari poprave.

Ustvrdila je kako projekt Pelješkog mosta ide predviđenom dinamikom i nitko ga više ne može zaustaviti.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, želja je županijskih vlasti da se postojeća strategija razvoja županije ugradi u nacionalnu strategiju te da se razvoj županije jače potpomogne europskim sredstvima.

Požalio se da je Vukovarsko-srijemska županija ugovorila dosta projekata ali njihova realizacija ide sporo zbog složenih natječajnih procedura. "Mislim da će se tu stvari morati pod hitno mijenjati. Imamo niz pripremljenih projekata i želimo ih što prije realizirati", kazao je Galić.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić rekao je kako je s područja Osječko-baranjske županije s današnjim danom odobreno 960 EU projekata ukupne vrijednosti 580 milijuna eura.