Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sukob između Ante Pranića i Željka Primorca

U Vrgorcu bjesni rat između HDZ-a i Mosta

Ante Pranić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Gradski HDZ u gotovo na dnevnoj bazi šalje priopćenja uperena protiv gradonačelnika Ante Pranića, gradske uprave i Mosta

Dok na državnoj razini HDZ i Most surađuju bez većih trzavica, u Vrgorcu bjesni pravi rat. Gradski HDZ u gotovo na dnevnoj bazi šalje priopćenja uperena protiv gradonačelnika Ante Pranića, gradske uprave i Mosta. U posljednjem, od ponedjeljka, optužuju Pranića, njegovog zamjenika Milu Hercega i nositeljicu Mostove liste na prošlim izborima Nedu Primorac za neplaćanje komunalne naknade.

Dopis s nazivom "Poziv vodstvu MOST-a u Vrgorcu da prije slanja ovrha građanima za neplaćenu komunalnu naknadu pokažu uplatnice o plaćanju te, ako se pokaže kako je ne plaćaju, sami sebe ovrše - medijima je jučer poslao predsjednik vrgoračkog HDZ.a, Željko Primorac.

-Gradonačelnik, odnosno njegov otac kod kojeg stanuje, već duže vrijeme s Gradom Vrgorcem vodi pravni spor oko komunalne naknade i ne plaća ju. Mile Herceg godinama ne plaća komunalnu naknadu, a Neda Primorac do nedavno nije prijavila svoju kuću u sustav naplate komunalne naknade pa je samim time nije ni plaćala – tvrdi Primorac.

-Moj otac plaća komunalnu naknadu, uplatnice mogu dostaviti. Za ostale ne bih komentirao, ali reći ću kako netko tko nije obveznik i ne dobija uplatnicu, ne može nešto platiti. Mogao bih iznijeti i dugove vrgoračkih članova rukovodstva HDZ-a, ali neću – kaže Pranić i dodaje kako je zatekao dug od tri milijuna kuna za komunalnu naknadu. Poslali su dužnicima rješenja o ovrsi s mogućnosti žalbe, ako je dio u zastari ili ispunjavaju socijalni kriterij te su ih pozvali ih da se jave u Grad kako bi im pomogli napisati žalbe.

Međutim, krajem prošlog tjedna Primorac je medijima poslao priopćenje u kojima ih je obavijestio da je Pranića u zgradi Grada fizički napao građanin pod ovrhom.

Prijavit će prethodnike

-Istina, došao je čovjek ljutit zbog ovrhe i istresao se na zaposlenicu, vikao da će sve zapaliti. Došao sam da ga primirim, a on se razljutio čim me vidio jer sam ranije odbio posredovati u zapošljavanju njegovog sina. "Đubre jedno, nisi mi zaposlio malog" rekao je i udario me šakom u bradu. Nije plaćao od 2009. godine komunalnu naknadu koja iznosi 18 kuna mjesečno – kaže Pranić koji napad nije prijavio. Dodaje kako je dobar dio duga otišao u zastaru zbog čega će prijaviti svoje prethodnike HDZ-ove gradonačelnike Rudolfa Grljušića i Borisa Matkovića.

-Osim toga, Grljušića će prijaviti zbog nenamjenskog trošenja 100.000 kuna koje je Ministarstvo kulture Vrgorcu dalo za obnovu Elezovih kuća. Novac je Zlatko Hasanbegović uplatio u siječnju ove godine, a u to vrijeme izvođač još nije ni protokolirao račun koji je trebao biti plaćen u travnju. Međutim, taj me račun dočekao, ne znamo na što su otišli novci, te rashode ne vidimo – tvrdi Pranić koji drži kako učestali napadi HDZ-a imaju za cilj "zamagliti" vraćanje katastra iz Metkovića u Vrgorac, rješavanje zemljišne knjige K.O. Dusina, skoru uplatu od 1,8 milijuna kuna IPA sredstava...

Što se tiče optužbe vrgoračkog HDZ-a kako je odbio dati dvoranu za prikazivanje filma Hudina jama, o čemu su također poslali priopćenje, kaže da to nije istina, da je film pogledao s redateljem u Opuzenu koji vrgoračku gradsku dvoranu nije ni tražio već je projekcija bila u prostorijama župe.