Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
sisak

Učenici obilaze metaloprerađivačke tvrtke kako bi ih potakli na upis deficitarnih zanimanja

1/6
Foto: Večernji list
Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju u metaloprerađivačkoj industriji, ali i cijeli proizvodni postupak

Treću godinu zaredom HGK-Županijska komora Sisak organizirala je Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije za stotinjak učenika završnih razreda petrinjskih i sisačkih osnovnih škola koji su tako obišli tvrtke Alas-Info, Brodocentar, Lipovac-metal i Applied Ceramics. 

Učenici Osnovne škole Vladimira Deščaka učili o prometnoj kulturi Sjeli za volan, a učili su i o prvoj pomoći

Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju u metaloprerađivačkoj industriji, ali i cijeli proizvodni postupak. Sve s ciljem kako bi se školarce privuklo da upišu neko od metaloprerađivačkih srednjoškolskih zanimanja, koja su uglavnom danas deficitarna. 

- Namjera je da motiviramo mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada. Nadamo se da će učenici prenijeti svoje zanimanje roditeljima koje pozivamo da se za sve upite u vezi s metaloprerađivačkim zanimanjima jave Županijskoj komori ili nekome od poslodavaca -  rekla je tajnica Strukovne grupacije metaloprerađivača ŽK Sisak Aneta Radoš.

Foto: Večernji list

- Trebaju nam bravari, strojobravari, CNC operateri. Izvozimo gotovo sto posto proizvodnje, a glavno nam je tržište Njemačka – rekao je Boris Prpić iz tvrtke Alas-Info nakon što su učenicima prezentirali proizvodnju u ovoj tvrtki iz Lekenika.

Slično je bilo i u sisačkoj tvrtki Lipovac metal dok su u Brodocentru učenici imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u trenutačno jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj. U toj tvrtki imaju konstantnu potrebu za bravarima, strojobravarima i variocima. 

Sasvim drukčiju proizvodnju učenici su, imali prilike vidjeti u Applied Ceramicsu, koji zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U Applied Ceramicsu se izrađuju komponente za mikročipove, a u proizvodnji je prisutno dosta manualnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima, što zahtjeva visok stupanj poznavanja robotike i programiranja.

Školski obrok Fond europske pomoći za najpotrebitije Sisak nastavlja projekt 'Zdravi objed svima II' za 1373 učenika