Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Obrtnička škola Koprivnica

Učenici sami izradili pametni vlakić i bicikl

Ervi Kukec sa svojim pametnim vlakićem
Foto: Obrtnička škola Koprivnica
Ervin Kukec u vlakiću vidi i praktičnu svrhu jer bi se njime mogli prevoziti turisti do imanja seoskoga gospodarstva njegove obitelji

Električni vlakić, električni bicikl Munobike, e-lock pametna brava, aplikacija za raspored sati, 3D igra... To su samo neki od radova učenika Obrtničke škole Koprivnica predstavljeni na svečanosti u povodu 132. obljetnice te ustanove. Na Državnoj smotri radova iz područja elektrotehnike i računalstva pametni bicikl Munobike učenika 4. b razreda Marija Novačića, pod vodstvom mentora Miroslava Potroška, osvojio je prvo mjesto. Učenik 4. a razreda Ervin Kukec (mentorica Dubravka Eršetić) predstavio se s upravljivim turističkim vlakom za djecu, Antonio Janach s “Pametnom kasicom prasicom”, Lovro Šignjar s “Pametnom bravom”, a Matija Dolenec s radom “Linux računalo (Raspberry pi)”. Njima je mentor bio Danijel Mustafa.

Književna nagrada “Ivan vitez Trnski” Nagrada Maši Virag Koprivničkoj pjesnikinji "Ivan Vitez Trnski"

Zbog atraktivnosti pozornost plijeni električni vlakić koji je sam izradio maturant elektrotehnike E. Kukec. Koprivničanci su vozilo imali priliku vidjeti uživo u središtu grada, a mališani su se u njemu i provozali. Ervin u vlakiću, zapravo svojem završnom maturalnom radu, vidi i praktičnu svrhu jer bi se njime mogli prevoziti turisti do imanja seoskoga gospodarstva njegove obitelji. U izradi se koristio djedovim kolicama za osobe s invaliditetom, postavio je i solarnu ploču za napajanje energijom, a vlakić pokreću dva elektromotora. Za izradu su mu trebala tri mjeseca jer je morao osmisliti i izraditi upravljačku ploču te druge dijelove vozila koje može potegnuti i do 13 km na sat. Završni ukras bilo je zvono u obliku pijetla.   

Školski udžbenici Sisak Osigurana sredstva za udžbenike i bilježnice učenicima slabijeg imovinskog stanja