Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Stižu multifunkcionalna sportska dvorana i stadion Arena Lapad

Ulaganje od milijun eura u nove prostore Veslačkog kluba Neptun

storyeditor/2024-07-26/VK_Neptun_obilazak__1_.JPG
1/3
Foto: Grad Dubrovnik Napreduju radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora za VK Neptun. Gradilište je obišao i gradonačelnik Franković
Grad Dubrovnik provodi snažan ciklus investicija u desetljećima zanemarenu sportsku infrastrukturu. Između ostalog, obnavljaju se vanjski sportski tereni, gradi prvi boćarski dom "Đuro Miletić"

U posljednjih sedam godina Grad Dubrovnik pokrenuo je niz investicija u desetljećima zanemarenu sportsku infrastrukturu. Izgrađena je dvorana za džudo u Mokošici, nogometni teren s umjetnom travom u Gospinu polju, obnovljena je zgrada Jugova bazena. Izgrađena je sportska dvorana pri novoj OŠ Montovjerna, rekonstruirana dvorana za borilačke sportove u Gospinu polju, obnovljene su sportske dvorane osnovnih škola Lapad i Marina Getaldića te je uređeno sportsko igralište Gimnazije Dubrovnik. Također, Grad Dubrovnik je značajnim sredstvima prije nekoliko godina sufinancirao izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan.

Investicijski ciklus

Snažan investicijski ciklus nastavlja se novim projektima poput izgradnje boćarske dvorane, obnove vanjskih sportskih terena u Gospinu polju te izgradnjom klupskih prostora dubrovačkog sportskog stogodišnjaka Veslačkog kluba Neptun, ali i uređenjem atletske staze na lapadskom stadionu. Taj projekt prijavljen je na financiranje iz dostupnih fondova EU, što je nedavno potvrdio gradonačelnik Mato Franković.

Sve investicije provode se sukladno Strategiji razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. Tako na Orsanu napreduju radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora za VK Neptun, koji je jedan od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku. Izvođač radova je Texo Molior d.o.o. Započeli su u travnju, a planirani rok završetka je 12 mjeseci. Ugovor o izvođenju radova vrijedan je 991.726 eura. Gradilište je obišao i gradonačelnik Franković.

Rekonstrukcija vanjskih igrališta uz sportsku dvoranu podijelit će se na dva dijela
Foto: Grad Dubrovnik Rekonstrukcija vanjskih igrališta uz sportsku dvoranu podijelit će se na dva dijela

– Danas smo ovdje pred jednim iznimno važnim sportskim objektom, koji predstavlja nastavak ulaganja Grada Dubrovnika u sportsku infrastrukturu. Radi se o investiciji od gotovo milijun eura koja je iznimno važna. Godinama su prostori bili neadekvatni, činjenica je da je došlo vrijeme da se uloži u ovu sportsku infrastrukturu kao što ulažemo u ostale grane sporta na području Grada Dubrovnika – naglasio je gradonačelnik Franković te najavio nove kapitalne projekte poput multifunkcionalne sportske dvorane i natječaja za izgradnju stadiona Arena Lapad.

Energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinu polju, za što je Gradu bespovratno odobreno 1,676.290 eura, obnovit će se fasada, zamijeniti vanjska stolarija, ugraditi nova tehnička oprema za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu tople vode, ugraditi sustav dizalica topline, solarni kolektori i fotonaponski sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije.

Dva vanjska igrališta

Rekonstrukcija vanjskih igrališta uz sportsku dvoranu podijelit će se na dva dijela: nogometno i košarkaško. Površina zahvata iznosi 2875 metara četvornih i objedinjuje igralište za mali nogomet dimenzija 55 x 36 metara, s tribinama i reflektorima te vanjski teren za košarku dimenzija 28 x 14 metara s nenatkrivenim tribinama sa zapadne strane. Pristup vanjskom igralištu i tribinama već je prilagođen osobama s invaliditetom.

– Prvi teren je nogometni teren za treninge i U8 kategoriju. Planira se zamijeniti umjetna trava, formirat će se prostor za klupe za igrače. Uredit će se zid i betonske tribine na koje će se staviti plastične klupe. Zamijenit će se i dotrajale ograde, ali i golovi. Drugi teren će se urediti za košarku, ali i za odbojku i badminton. Bit će više sportova, jer su mnogi klubovi istaknuli kako im treba i vanjski teren za trenažni proces ljeti – istaknuo je Franković. Vrijednost ugovorenih radova je 334.720,50 eura. Gradu Dubrovniku Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je bespovratnih 199.084 eura za ove radove, a preostali iznos Grad će osigurati iz vlastitih sredstava.

Uskoro će započeti i izgradnja prvog boćarskog doma "Đuro Miletić", nazvan po prerano preminulom boćaru i djelatniku Linđa. Projektom se planira uređenje boćališta unutar montažne dvorane koja će biti podijeljena na dva dijela. Prostor za igru obuhvaća četiri terena, spremište, tribine za gledatelje i prostor za igrače i suce te prostor za druženje u kojem će biti smještena kuhinja, spremište, WC te ulaz za igrače i suce.

Ove investicije osigurat će adekvatne uvjete za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom, kao i poticanje izvrsnosti.

Župan Igor Andrović predao je ravnatelju županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" dr. Miroslavu Venusu ključeve automobila kupljenog za potrebe rada službe za školsku medicinu Župan uručio ključeve Novo vozilo ZJZ-u "Sveti Rok" storyeditor/2024-07-25/Lika-_slika_za_A_slager_-Ministrica_Vuckovic_2.jpg Čak 130 milijuna eura u nove cjevovode u Ličko-senjskoj županiji Novi cjevovod za sigurnu opskrbu vodom Podvelebitskog primorja Slavonski Brod i ove će godine biti domaćin CMC 200 Slavonija festa u povijesnom ambijentu barokne Tvrđave Brod Dolaze Parni valjak, Škoro... Slavonski Brod domaćin 8. CMC 200 festivala