Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Dijagnostika

Ultrazvučni pregledi u Vinkovcima koji mogu spasiti život građana

Dr. Ljubica Fuštar Preradović
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Vinkovačka bolnica jedina je županijska bolnica gdje će se obavljati dijagnostika tumora glave, vrata, dojke i i paratiroidnih žlijezda

Od početka listopada Opća županijska bolnica Vinkovci jedina je županijska bolnica u Hrvatskoj gdje će se obavljati ultrazvučna dijagnostika tumora glave, vrata i dojke kao i paratiroidnih žlijezda.

–Preventivni pregledi štitnjače i žlijezda iznimno su bitni za zdravlje ljudi, a rana dijagnostika pomaže u daljnjem kvalitetnom liječenju, određivanju terapije i vođenju normalnog života. Na pacijentima je da samo dođu i obave ultrazvučni pregled koji nije štetan, ne boli i brzo se obavi – kaže specijalistica kliničke citologije Ljubica Fuštar Preradović koja je u vinkovačku bolnicu prešla iz bolnice u Slavonskom Brodu.

Pojašnjava i kako su doštitne žlijezde iznimno bitne za normalan rad organizma. Tvrdi kako bi građani, bez obzira imaju li nekoga u obitelji tko je imao bilo kakve bolesti štitnjače ili ne, preventivne redovite preglede trebali obavljati svake dvije godine. U prilog tome govori i podatak da su kod građana do 40 godina starosti bolesti štitnjače najučestalije maligne bolesti. Nakon toga njihov postotak ne pada, ali raste broj ostalih malignih oboljenja. Posebno su pri tome ugroženi oni koji u obiteljima imaju nekoga oboljeloga od bolesti štitnjače iako bolest ne bira. Tako je Fuštar Preradović, najmlađi pacijent imao svega 3,5 godine, ali danas vodi normalan život.

Neki od simptoma bolesti žlijezda su stalni umor, nesanica, neobjašnjivo gubljenje ili dobitak težine, znojenje… Pregledi u Vinkovcima za sada se obavljaju ponedjeljkom i srijedom, a uskoro, s nabavkom dodatnih UZV aparata, biti će svakodnevni. Tada će biti uvedena i mogućnost naručivanja pacijenata preko središnjih šaltera.