Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Najava Renesansnog festivala

Umjesto torture glavna tema – tajne željeza

Renato Labazan
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Bit će to središnja tema ovogodišnjeg 13. Renesansnog festivala u Koprivnici koji će se održavati od 23. do 26. kolovoza

Tajne željeza bit će središnja tema ovogodišnjeg 13. Renesansnog festivala u Koprivnici od 23. do 26. kolovoza, najavljeno je na konferenciji za novinare gradske Turističke zajednice i Muzeja grada Koprivnice. Renato Labazan, direktor TZ-a, rekao je da se pripreme za festival već zahuktavaju, no one zbog složenosti zapravo traju cijelu godinu.

Renesansni festival Znamenitost Ostaci renesansne tvrđave na Bašći čekaju bolja vremena

– Kad sam razmišljao o ovogodišnjoj temi, odlučili smo da nećemo kao temu uzeti torturu, iako bi bila vrlo zanimljiva, već se pojavio projekt Muzeja grada Koprivnice tako da je prevagnulo na stranu tajni željeza – istaknuo je. Partneri u organizaciji festivala je udruga Anno domini. – Ovogodišnja tema je izazov. Siguran sam da će se naši kovači i članovi potruditi da ovaj broj 13 bude sretan broj za naš festival – napomenuo je Dragutin Jeđud, predsjednik udruge.

Ravnatelj Muzeja Robert Čimin kazao je da su 2008. godine počela arheološka istraživanja i pronađene su peći za taljenje željezne rude. Počet će znanstveni projekt koji vodi Institut za arheologiju, a sva iskustva i znanja prenijet će se, pojasnio je, na Renesansni festival. – Hoćemo li uspjeti iz prirodne rude dobiti spužvasto željezo i onda čisto željezo, vidjet ćemo na licu mjesta. Ja vjerujem da hoćemo – istaknuo je. Podsjetimo, jedna od atrakcija bit će i labirint.     

GimnazijA “Fran Galović” Gimnazija Među devet najuspješnijih škola u Hrvatskoj