Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Uručeni certifikati prodavačima poljoprivrednih proizvoda na tržnici

1/5
Foto: Grad Vinkovci
Certifikat dokazuje da sam odavde i da je roba domaća, da je sve tu proizvedeno, izvorno, slavonsko, a samim tim to je i dokaz kvalitete i kupci to prepoznaju, kaže Saša Lukić

I ove godine vinkovačke gradske vlasti uručile su poljoprivrednicima koji svoje proizvode i prerađevine prodaju na vinkovačkoj tržnici certifikate koji kupcima jamče da kupuju domaći slavonski proizvod. Iz Grada Vinkovaca pojašnjavaju da je riječ o projektu koji tvrtka GTG provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica te da je ove godine certifikate zatražilo 56 proizvođača.

– Certifikat je jamstvo izvornosti našim potrošačima, odnosno jamstvo da je kupljeni proizvod iznikao iz naše slavonske crnice. Ove godine dodjeljujemo 56 certifikata i tako se brinemo o kvaliteti proizvoda na našoj tržnici koje proizvode vrijedne ruke naših proizvođača. Certifikate dodjeljujemo petu godinu zaredom i tako promičemo naše proizvođače i domaće poljoprivredne proizvode te potičemo naše kupce da kupuju domaće – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić, koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvojem Ničeom i rukovoditeljem tržnice Markom Kurtušićem poljoprivrednicima uručio certifikate.

Foto: Grad Vinkovci

Pojasnio je da pravo na izdavanje certifikata imaju poljoprivredna gospodarstva koja proizvode i prodaju vlastite proizvode te koriste tržno mjesto na Gradskoj tržnici Vinkovci. Ističu da certifikat i oznaka njihovim kupcima jamče kako je kupljeni proizvod doista proizveden na njihovu gospodarstvu. Što i koliko pojedini OPG proizvodi, provjerava se na terenu te se temeljem toga dodjeljuju certifikati.

Sve je izvorno

– Certifikat dokazuje da sam odavde i da je roba domaća, da je sve tu proizvedeno, izvorno, slavonsko. Samim tim to je i dokaz kvalitete i kupci to prepoznaju. Moje mušterije znaju da je to sve domaće i da su cijene povoljne, a uz ovaj certifikat i svi ostali mogu vidjeti da je doista riječ o domaćim proizvodima – kazao je vlasnik OPG-a iz Ostrova Saša Lukić, jedan od onih koji su zatražili i dobili cerifikat.

Foto: Grad Vinkovci

Zadovoljna je bila i Jasenka Salić iz OPG-a Lidija Salić iz Cerne, koja je rekla da joj certifikat mnogo znači jer kupci vide da dobivaju domaće proizvode, u što se uvjere i oni koji izdaju certifikat kada dođu u provjeru na imanje.

– Sve je to naša domaća roba, od jaja do mlijeka i sira. Mora se puno raditi, ali zadovoljni smo, a vjerujem da su zadovoljni i naši kupci – rekla je Salić.

Dokaz kvalitete

Otkako se izdaju certifikati, i kupci su već stekli naviku da prate tko od prodavača na vinkovačkoj tržnici ima certifikat, a tko ne. U skladu s time često i odabiru gdje će kupiti potrebne proizvode.

Foto: Grad Vinkovci

– Imam proizvođače kod kojih već godinama kupujem željene proizvode, ali pratim i tko ima certifikat. Važno mi je to jer želim kupovati domaće proizvode koji su puno bolje kvalitete, a samim tim i ukusniji od onih sa strane. Ujedno su mi ti proizvodi i sigurniji – rekla je Valerija Ivić.