Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Opara uvodi red na Žnjan

Uskoro rušenje bespravnih ugostiteljskih objekata, a to su – svi

Žnjan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Neslužbeno doznajemo da će onim ugostiteljima, koji same ne uklone svoje objekte, država započeti s rušenjem vrlo brzo, najkasnije za 15-ak dana

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara odlučio je uvesti red na žnjanskom platou po kojemu se na pojasu uz more šire ilegalni kvadrati 30-ak ugostiteljskih objekata i njihovih terasa. Srušit će ih. Ništa nije promijenio ni sastanak Stručne radne skupine za Žnjan održan u utorak u Banovini na kojemu su bivši koncesionari, vlasnici bespravnih ugostiteljskih objekata očekivali da će se udovoljiti njihovom zahtjevu i odgoditi rušenje do donošenja novoga prostornog plana za Žnjan.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, priopćenje nije došlo do zaključenja ovoga broja, ali neslužbeno smo doznali da gradonačelnik nije popustio pa bi bageri na Žnjan mogli uskoro. Najavio je sređivanje stanja na Žnjanu čim je preuzeo gradonačelničku dužnost.

- Žnjan ne možemo prepustiti samovolji bivših koncesionara i stihiji -  izjavio je. Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar koncesije za ovu godinu nije ni dodjeljivao, s obzirom na to kako svi objekti od ranije imaju Rješenje o uklanjanju Ministarstva graditeljstva, po kojima se godinama ne postupa, a na nedavnom sastanku gradonačelnika Opare i ministra Predraga Štromara dogovoreno je da se krene u rušenje.

Neslužbeno doznajemo da će onim ugostiteljima koji same ne uklone svoje objekte, država započeti s rušenjem vrlo brzo, najkasnije za 15-ak dana. Koncesionarima su iz Grada poslane i uplatnice s dugovanjima za 2015. i 2016. godinu. Dužni su više od milijun kuna, a iz grada su im poručili kako će ispunjenje obveza utjecati na buduću suradnju.

Organizirali potpisivanje peticije

Naime, Opara je najavio kako će do 2019. biti izrađen cjeloviti plan upravljanja Žnjanom i Duilovom, a 2018. godine će, kada se očiste sadašnji veliki objekti biti dopušteno privremeno postavljanje manjih od 12 kvadrata.

Paralelno s tim, ugostitelji na Žnjanu ne predaju se bez borbe. Isprva im je vjetar u leđa dao Željko Kerum, predsjednik HGS-a, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a koji je izjavio kako ih treba pustiti da rade dok se ne usvoji novi prostorni plan. Međutim, utihnuo je kako vrijeme koje su ugostitelji dobili da sami uklone objekte istječe. Oni su organizirali i potpisivanje peticije u svojim ugostiteljskim objektima i tvrde da su zadovoljni odazivu svojih sugrađana.

Osnovali su Udrugu koncesionara žnjanskog platoa, koja broji 26 članova preko koje nastoje legalizirati svoj položaj i dogoditi rušenje svojih objekata, koji i danas rade. Tvrde kako se Grad odriče milijunskog prihoda za koncesije i poreze, država za PDV, a ono što je najvažnije, ugasit će se i 300 radnih mjesta, koliko radnika zapošljavaju u svojim objektima. Prema njihovim tvrdnjama, na Žnjanskom platou je oko 30.000 posjetitelja dnevno u sezoni, za koje osiguravaju besplatni WC, tvrde da su spojeni na kanalizaciju i održavaju komunalni red u ovom dijelu grada. Angažirali su odvjetnike, tvrde da su plaćali koncesije i poreze, a za svoj današnji položaj krive bivše gradske vlasti, koje su navodno godinama kontaktirali apelirajući da se sredi stanje na Žnjanu.