Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Nakon dvogodišnje pauze tradicija se u Kutini nastavlja

Uskrsni sajam privukao je mnoštvo djece i odraslih

Foto: Kutina
Djeca, ali i neki odrasli, oprobali su se u tradicionalnoj igri bacanja pisanice u zrak, zabilježenoj samo u moslavačkom kraju

Nakon dvogodišnje pauze u Kutini je održan tradicionalni Uskrsni sajam.

– Zaista je prekrasno vidjeti ovoliki broj ljudi, a posebno djece. Naše škole su se potrudile na temu Uskrsa pripremiti zaista brojne 
uratke, gdje kao glavni motiv dominiraju pisanice. Ništa od toga ne bi bilo bez rada kreativnih ruku mnogih naših volontera, ustanova i Koordinacijskog odbora Kutina grad prijatelj djece. Sigurno ćemo nastojati da se u sljedećim godinama ova tradicija nastavi – poručila je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

Puno izlagača

– Trg je zaista ispunjen izlagačima od kojih moramo izdvojiti kutinske udruge, ustanove i škole, OŠ Mate Lovraka, Vladimira Vidrića, Stjepana Kefelje, Banova Jaruga i Zvonimira Franka. Od udruga Udrugu OSI i Udrugu invalida rada, Zakladu Sandra Stojić i mnoge druge. Na ovom sajmu vidi  se fantastična suradnja kroz koju se očituje odlična sinergija koju njeguje Grad Kutina s kutinskim udrugama i ustanovama – dodala je Martina Prochazka Kovačić u ime Koordinacijskog odbora Kutina grad prijatelj djece.

Dok su posjetitelje glazbom uveseljavali bendovi iz OŠ Mate Lovraka i Vladimira Vidrića, uz izložbu rukotvorina, na Uskrsnom sajmu prikazane su i tradicionalne uskrsne igre pod vodstvom Slavice Moslavac.

– Jedna od najstarijih igara koja je zabilježena samo u moslavačkom kraju jest da su se o Uskrsu bacale pisanice u zrak. Prije toga morala se zaželjeti želja i moralo se reći “Bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak”. Ali pisanica ne smije pasti, ako padne, želja se neće ispuniti. Poznate su i igre gdje se jaje kotrljalo niz padinu, kao i ona gdje se pisanica gađala kovanicom, a onaj koji zabije kovanicu je pobjednik. Također se igralo da se pisanica postavi u žlicu, žlica u usta i kreće do jedne točke i nazad, a onaj koji dođe prvi je pobjednik i uzima sve pisanice od drugih koji su sudjelovali u igri. Djeca su tražila pisanice koje su roditelji ili netko već drugi sakrio u neko grmlje, zelenilo itd. i to je najveće veselje bilo kada su djeca pronašla pune košarice pisanica. U povodu Uskrsa darivalo se pisanicama koje su bile ukrašene uz prigodne poruke. Tradicija pisanica traje stoljećima i vjerojatno će trajati i dalje – rekla je Slavica Moslavac.

Razne igre

Ove godine u bacanju pisanice u zrak sudjelovali su i zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić te predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, dok su se učenici kutinskih škola okušali i u nošenju jaja u žlici kao i u kotrljanju jaja. Dramsko-umjetnički studio Krid izveo je igrokaz “Luda jaja i pospani zec”, dok su cjelokupni program vodili članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Kutine. Na samom završetku Uskrsnog sajma svim sudionicima podijeljene su zahvalnice.