Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Splitsko Gradsko vijeće

Usvojen gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,025 milijarde kuna

Gradsko vijeće Split
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 ih je podržalo takav prijedlog proračuna dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv

Splitsko Gradsko vijeće je u srijedu kasno na večer prihvatilo gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,025 milijardi kuna (milijardu i 25 milijuna) za koji je gradonačelnik  Andro Krstulović Opara rekao da je ambiciozan i investicijski proračun.

Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 ih je podržalo takav prijedlog proračuna dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv.

- Proračun Grada Splita u 2018. godini od milijardu i 25 milijuna kuna je  investicijski, razvojni i vrlo ambiciozan  i intenzivan proračun - izjavio je  Krstulović Opara.

Naglasio je da će se u sljedećoj godini iz proračuna investirati oko 285 miljuna kuna u razvojne projekte  od čega će se oko 168 miljuna kuna ondosit na projekte razvoja infrastrukture uglavnom u istočnom dijelu Splita. Posebice je istaknuo financiranje  saniranja odlagališta Karepovac te investiciju oko 15 milijuna kuna u uređenje platoa i plaže Žnjan.

Otpis kamata vjerovnicima

Usvajanju proračuna prethodila je višesatna iscrpljujuća rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici iz strake Pametno te Mosta i SDP-a kritizirali predloženi proračun tvrdeći da je prenapuhan i da nema socijalnu dimenziju. Vijećnici vladajućeg HDZ su odbacivali takve primjedbe ističući kako proračun upravo sadrži ono što oporbeni vijećnici govore da mu nedostaje.

U svojoj dikskusiji vijećnik  Hrvatske građanske stranke Željko Kerum je upitao postoji li mogućnost da se grad angažira na naplati oko 500 miljuna svojih potraživanja od raznih vjerovnika tako da se vjerovnicima otpišu kamate jer bi se na taj način lakše naplatio makar dio tih dugova.

Savjetnik za financije splitskog gradonačelnika Dragan Brtan, koji je vijećnicima predstavio i obrazložio prijedlog proračuna za 2018. odgovorio je kako će se ovo Kerumovo promišljanje uzeti u razmatranje.

- Razmotrit ćemo i analizirati ovaj prijedlog i vidjeti koje su nam zakonske mogućnosti - kazao je Brtan odgovarajući Kerumu.
Vijećnica SDP Aida Batarelo je rekla da nije uobičajeno da savjetnik za financije gradonačelnika, koji nije stalni zaposlenik u Gradskoj upravi, predstavlja gradski proračun i objašnjava ga vijećnicima.
Gradsko vijeće Splita je usvojilo i projekciju gradskog proračuna za 2019. u iznosu od miljardu i 50 milijuna kuna te za 2020. u iznosu od milijardu i 21 milijun kuna.