Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Građanima osigurana čista pitka voda čitavu godinu

Uz otvorenje pročistača najavljena i gradnja Aglomeracije Dubrovnik od 680 milijuna kn

Foto: Grad Dubrovnik
Pročistač je svečano otvorio premijer Andrej Plenković u prisutnosti dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića

Gradski pročistač, jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika, koji je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem prije dvije godine zatekla na 10 posto završenosti, pušten je u rad. Pročistač pitke vode u Komolcu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, u prisutnosti brojnih uzvanika.

povezivanje 'plave' i 'zelene' Hrvatske U povijesnoj jezgri Dubrovnika otvorena 'Vukovarska kuća'

Velik dan za Dubrovnik

– Čestitam, ovo je veliki dan za Dubrovnik, ovaj uređaj znači novu kvalitetu svakodnevnog života svih građana Dubrovnika. Činjenica da se ovaj projekt intenzivno završio u protekle dvije godine pokazuje agilnost novoizabranog čelništva Grada Dubrovnika. Siguran sam da ćemo u partnerstvu sa Suezom biti na razini standarda i kvalitete koju zaslužuje ovaj Grad i završetkom ovog projekta prenijeti poruku o pouzdanosti – kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje crpne stanice s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima je 56,516.480 kuna i financira se iz kredita HABOR-a te se planira u maksimalnom iznosu refundirati sredstvima iz EU fondova.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje jer kada smo prije tri godine radili istraživanje među građanima Grada Dubrovnika što im je najbitnije, odgovor je kod 90 posto ispitanika bio – uređaj za pročišćavanje vode. Sada, nakon puno napora, koje zaboravljamo u trenutku pune funkcije uređaja, došli smo do kraja. Građani Dubrovnika dobili su ono što su zaslužili, čistu pitku vodu 365 dana u godini. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodajući kako se ide i u iduću fazu projekta. Najavio je i projekt Aglomeracije Dubrovnik, vrijedan 680 milijuna kuna, u sklopu kojeg će se izgraditi kanalizacijska mreža do kraja, a paralelno s tim i još jedan iznimno važan uređaj za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more.

dubrovnik U staroj gradskoj luci svečano je otvorena ribarnica

– Imamo funkcionalan uređaj, jedinstven ove vrste u Hrvatskoj, na ponos svima nama u Gradu Dubrovniku. Predstoji nam i druga faza koja se odnosi na biološko pročišćavanje pitke vode ugradnjom filtara s aktivnim ugljenom. Današnji dan nas u Vodovodu Dubrovnik čini iznimno ponosnima i vjerujem da ćemo zamućenje vode u Dubrovniku spominjati kao dio davne prošlosti – rekao je na otvorenju predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Pročistač je, nakon što su prošle godine završeni radovi na samoj zgradi i ugrađena oprema, u prethodnom razdoblju radio u testnoj fazi, potom je bilo potrebno proći tehnički pregled te ishoditi sve dozvole za rad, od Zavoda za toksikologiju, preko Ministarstva zdravstva do uporabne dozvole, nakon što su završeni i svi radovi oko zgrade.

Automatiziran sustav

Proces rada pročistača je takav da kada crpka vodu iz Omble, koja se nalazi u dva velika spremnika, pusti u sustav, voda prvo prolazi kroz mehaničke filtre kako bi se otklonile sve mehaničke nečistoće i tek onda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga se ispituje kakvoća vode koja se potom konzervira prije nego se pusti u sustav.

Gradonačelnik Dubrovnika: 'Novi zakon ili će taksi službu obavljati samo električni automobili'

Zatim se klorira, sukladno propisima i pušta prema gradu i u domove građana. Čitav sustav potpuno je automatiziran.

U sljedećem jednogodišnjem razdoblju pročistač će biti u fazi probnog rada uz stalno praćenje stanja od izvođača, tvrtke Sueza, te uz monitoring Vodovoda Dubrovnik, koji u svakom trenutku nadzire sve potrebne parametre. Nakon godine dana obavit će se primopredaja objekta Vodovodu.

Gradnja crpne stanice s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim objektima stajala je 56,5 milijuna kuna, slijedi gradnja kanalizacije i pročistača otpadnih voda.