Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Besplatni udžbenici, energetska obnova, rekonstrukcija i gradnja novih objekata

Val investicija u škole i vrtiće

Dječji vrtić u Dubrovniku
Foto: Grad Dubrovnik
U jednoj od najvećih škola, OŠ Lapad, teku završni radovi energetske obnove, a mijenja se sve – od krova, fasade, radijatora, 105 vanjskih otvora

U novu nastavnu godinu u 12 osnovnih škola na području Dubrovnika krenulo je gotovo 450 prvašića, a u klupama su njih i ostale osnovnoškolce dočekali kompleti udžbenika za nastavu koje im je kupio Grad Dubrovnik. Za program besplatnih udžbenika iz proračuna je izdvojeno 1,544.712 kuna, što je u razini izdvajanja prethodnih godina jer se nabavlja samo dio udžbenika. Iznos je za više od 1,2 milijuna kuna manji nego što je potrošeno prve godine provođenja ovog programa (2015.) kada je ukupna vrijednost nabavljenih kompleta školskih udžbenika iznosila 2,8 milijuna kuna.

Udžbenici srednjoškolcima

Osim za škole kojima je osnivač, Grad Dubrovnik osigurava i sufinanciranje nabave udžbenika učenicima srednjih škola koji pohađaju jednu od srednjih škola na području RH, a čiji je „gospodar“ Dubrovačko-neretvanska županija. Uz propisane uvjete, pokriva se stvarna cijena udžbenika do najvišeg iznosa od 1000 kuna.

– Cilj nam je u ovom mandatu stvoriti uvjete za rad u jednoj smjeni u svim našim školama, a u vrtićima u cijelosti ispuniti pedagoške standarde – ističe dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji najavljuje znatna ulaganja u infrastrukturu školskog i predškolskog odgoja. U jednoj od najvećih škola, OŠ Lapad, teku završni radovi energetske obnove, a mijenja se sve – od krova, fasade, radijatora pa do 105 vanjskih otvora. Osigurano je da se nastava do sredine listopada, kada se očekuje završetak, odvija bez problema.

– Ono što nas veseli jest što će se uvjeti za rad i boravak učenika i osoblja škole, znatno poboljšati. Ostvarit će se čak do 90% manji troškovi za energetsko funkcioniranje objekta, a samim time i značajna ušteda – poručio je Franković koji je roditeljima zahvalio na strpljenju i razumijevanju. Grad je sufinanciranje osigurao iz sredstava EU fondova i nacionalnih izvora u iznosu od gotovo 70 % investicije od 7,6 milijuna kuna. Ističu kako je to prvi projekt u obrazovanju financiran iz EU fondova, dok će područna škola Montovjerna koja se ove jeseni sprema za opsežne radove vrijedne 60 milijuna kuna biti prva škola od 70-ih godina na ovamo koja će se raditi iz temelja. Kapacitet nove, suvremene, škole bit će 448 učenika u jednoj smjeni. Planirana je i energetska obnova osnovnih škola Marina Držića i Ivana Gundulića za što Grad čeka potvrdu o sufinanciranju također bespovratnim sredstvima EU fonda za regionalni razvoj.

Ulaganja u vrtiće

Franković najavljuje ulaganja i u kapacitete predškolskog odgoja. Uz rekonstrukciju postojećih vrtića, planirana je gradnja novih, a prvi na redu je kvart Solitudo za koji se pokreće projektiranje. Nadogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića „Palčica“ završit će se u veljači i kapacitet će se popeti na 322 djece. U Gradu ne kriju zadovoljstvo činjenicom da su im stigle dobre vijesti iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,040.665 kuna za energetsku obnovu dječjeg vrtića „Izviđač“, a za energetsku obnovu zgrade vrtića „Ciciban“ 527.169 kune. Nešto ranije, u lipnju, europski novac doznačen je i za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju dječjeg vrtića „Pčelica“ u Mokošici, inače najvećem gradskom naselju. Riječ je o jednom od prioriteta jer zbog nedostataka adekvatnih kapaciteta ovaj vrtić je „raštrkan“ i trenutno radi na tri različite lokacije unutar naselja. Vrtić će nakon rekonstrukcije moći primiti 270 polaznika.

Stigli i digitalni udžbenici s 3D animacijama     

Dubrovnik od školske godine 2018./2019. u nastavu u osnovnim školama kojima je osnivač uvodi digitalnu platformu mozaBook. Radi se o digitalnim udžbenicima s interaktivnim 3D animacijama, obrazovnim video snimkama i zadacima. U sklopu platforme moguće je dobiti pristup više od tisuću 3D modela, više stotina obrazovnih snimaka te neograničeno korištenje alata i edukativnih igrica. Program podržava zaslone osjetljive na dodir, a njegovo korisničko sučelje može se prilagoditi veličini zaslona, pa se može koristiti na interaktivnim pločama, ali i na tabletima. Nastavnicima omogućuje izradu vježbenica.