Izbornik
Naslovnica Gradovi
Za Hrvatsku - s Božjom pomoći!

Varaždinska garda postala nematerijalno kulturno dobro

Purgari, Varaždinska građanska garda
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Muškarci koji žele postati gardisti moraju biti punoljetni, kršćanske vjeroispovjesti, građani grada Varaždina i ne smiju se ogriješili o zakone

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture izdala je rješenje kojim se Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom. Garda djeluje od 1750. godine, a osnovana je kao postrojba uniformiranih i naoružanih građana u doba carice Marije Terezije.

U to vrijeme sukobljavali su se predstavnici gradske uprave, tzv. Magistrata, s Gradskim vjećem i građanima koji su se žalili na rad izvršne vlasti. Beč je u Varaždin poslao Kraljevsko dvorsko komorsko povjerenstvo koje je zaključilo da je "Grad ogrezao u tako neuredno i zbrkano stanje, te gotovo i nije više ničega bilo što ne bi bilo poremećeno, neprilično, zloporabno". Sastavljen je novi gradski statut u kojem se našao i običaj građana da se u slučaju opasnosti "dignu na ustanak". Garda je ukinuta 1946., a ponovno je uvedena 1990. na poticaj Turistčke zajednice.

Prije tri godine bila je prva povijesna postrojba iz Hrvatske učlanjena u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi. Geslo gardista je "Za Hrvatsku - s Božjom pomoći!". Muškarci koji žele postati gardisti moraju biti punoljetni, kršćanske vjeroispovjesti, građani grada Varaždina i ne smiju se ogriješili o zakone.