Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Nj. E. Vasilj Kirilič na prijmu kod velikogoričkog gradonačelnika

Veleposlanik Ukrajine zahvalio na prihvatu izbjeglica

Foto: VELIKA GORICA
Grad je osigurao besplatnu knjižnicu, muzeje, a djeca su upisana u vrtiće i škole

Vrlo brzo nakon početka rata u Veliku Goricu počele su pristizati ukrajinske obitelji, odnosno majke i djeca, ostavljajući u Ukrajini 
svoje očeve, sinove, braću... U Pučkom otvorenom učilištu za njih je održan svečani prijem, a gradonačelnik Krešimir Ačkar 
ugostio je i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Osim što su brojnim majkama i djeci iz Ukrajine u Velikoj Gorici pruženi domovi, ono što je mnogo bitnije, što potvrđuje i sam gradonačelnik Ačkar, jest to da su neometano i vrlo brzo implementirani u društvo.

– Velik broj djece upisan je u dječje vrtiće, djecu koja su osnovnoškolske dobi upisali smo u osnovne, a djecu srednjoškolskog uzrasta u naše srednje škole. Osim toga, pokrenut je niz akcija koje smo proveli zajedno s našim sugrađanima kako bi se što lakše prilagodili. Besplatno smo pokrenuli niz radionica koje su ih upoznale s gradom – govori Ačkar.

Osigurana je besplatna knjižnica, besplatni muzeji, besplatni muzeji te sve ono što kao Grad možemo pružiti u tako teškoj situaciji, 
dodaje gradonačelnik.

Važno je istaknuti da se i sami Ukrajinci nastoje što prije uklopiti u društvo jer postoji velika želja za zaposlenjem na području Velike Gorice i šire, a niz obitelji koji je došao već se zaposlio u hotelima, logističkim centrima i drugdje.

Veleposlanik Ukrajine poručio je da je neizmjerno zahvalan te kako su Hrvati, a tako i Velikogoričani, iznimno veliki ljudi jer su pokazali kako nesebično žele i mogu pružiti pomoć jednom velikom narodu, Ukrajincima, kojima je sada pomoć najpotrebnija.

– Hrvatska nije velika zemlja, ali daje veliku podršku velikoj zemlji Ukrajini. Zahvaljujem svima koji su u Velikoj Gorici koji su prihvatili ukrajinske obitelji da budu dio vas – rekao je i dodao da Velika Gorica zaista ima veliko srce te kako zna da je i naš narod  prošao sličan teror braneći svoju državu, zbog čega je siguran da ćemo sada nesebično pomagati i braniti njih.