Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
NOVSKA

Veliki interes za treći Art & Science festival NOVsky

1/4
Foto: Grad Novska
Novljanski festival znanosti okupio je više od 500 djece i mladih koji su uživali u raznim pokusima i radionicama

Više od 500 djece posjetilo je treći Art & Science festival NOVsky koji se održavao u gradskom parku. Festival je to kojemu je cilj promocija znanosti i ove je godine uključio gotovo cijeli grad, okupio je stotine djece od vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i starijih koji su s velikim zanimanjem pratili razne neobične pokuse. Među njima su bili i pokusi koji su prikazali kako nastaje vulkan, kako se može svirati voćem, kako roboti imitiraju naše pokrete, ali su svi mogli i sudjelovati u radionici kriptografije te se prisjetili kako su se to nekada slale šifrirane poruke i kako se to danas radi programiranjem i kodiranjem.

Popularizacija znanosti

– NOVsky Art & Science festival cjelodnevna je manifestacija koja se održava treću godinu, a cilj joj je promocija znanosti. Posjetiteljima omogućujemo sudjelovanje u znanstvenim pokusima, interaktivnim radionicama koje su temom vezane za znanost, umjetnost ili umjetnost u znanosti. U našem gradu ove godine posjetitelji imaju priliku hodati po čavlima, isprobati generator Van de Graaff, VR naočale, vidjeti kako nastaje pravi tornado, programirati… – rekla je Mara Stipić-Bagarić iz Razvojne agencije NORA iz Novske.

Foto: Grad Novska

Tako je i ovogodišnji NOVsky bio prilika da cijeli grad uživa i u umjetnosti i zabavi, u plesu mažoretkinja, istraživanju izložaka više od 40 izlagača, a riječ je o znanstvenicima, institutima, fakultetima i udruga koje se bave popularizacijom znanosti.

– Mnogi profesori i znanstvenici došli su djeci predstaviti znanost na odgovarajući način i tako ih pokušali zainteresirati. Radionice su u parku bile raspoređene tijekom cijelog dana, a tu su bili i modelari, izviđači, vatrogasci, mladi tehničari. Prikazali su kako napraviti hologram kod kuće uz pomoć mobitela, predstavili su Lego robotiku, VR naočale, 3D printer, imali smo simulator tornada, niz radionica iz biologije, kemije, fizike, optike, STEM-a, vodeni ksilofon, čarobnu vodu, svijet pod mikroskopom... I još puno toga – opisala je bogat sadržaj još jedna djelatnica razvojne agencije NORA Maja Fabek.

Foto: Grad Novska

Sufinanciranje iz EU

Najzanimljivije je bilo djeci koja su i sama mogla demonstrirati brojne pokuse, a Novsku su taj dan posjetili i učenici izvan Novske i Sisačko-moslavačke županije.

Projekt NOVsky ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a". Provodi ga Udruga mladih Novska uz pomoć mnogih partnera, a NOVsky Art & Science festival jedan je od dijelova tog projekta.