Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Veliko zanimanje poduzetnika za prostorom u vinkovačkoj industrijskoj zoni

Vinkovačka zona Zalužje širi se za dodatnih 111 hektara

1/2
Foto: Vinkovci
Na gradskim je vlastima da što prije riješe svu potrebnu komunalnu infrastrukturu kako bi se mogli početi otvarati novi gospodarski subjekti

U Vinkovcima već godinama rade na proširenju industrijske zone Zalužje, a sve s ciljem daljnjeg razvoja gospodarstva, rasta broja zaposlenih i novih ulaganja. Sada je konačno i to pitanje riješeno s obzirom na to da je Vlada RH donijela odluku kako će zona Zalužje biti proširena za 111 hektara zemljišta. Pozdravljajući odluku Vlade, iz vinkovačke gradske uprave ističu da je to najveća i najvažnija dodjela Vlade RH Vinkovcima, koji do sada nisu imali na raspolaganju tako veliku površinu na tako atraktivnoj lokaciji.

Podsjećaju na to da je proširenje zone Zalužje jedan od strateških projekata Grada Vinkovaca kao i to da je zona “motor” daljnjeg razvoja Vinkovaca, ali i Vukovarsko-srijemske županije.

Preduvjet za daljnji razvoj

– Osigurani su preduvjeti za realizaciju projekta od neprocjenjive važnosti za razvoj samoga grada i ovog dijela Slavonije, projekta ključnog za gospodarski rast, dolazak investitora i otvaranje novih radnih mjesta. Prije svega želim zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH  što su prepoznali važnost trenutka jer upravo će projekt proširenja zone Zalužje zemljištem čija je vrijednost veća od 184 milijuna kuna biti najveći vinkovački razvojni projekt u sljedećem razdoblju. Stvaranje uvjeta za rast i razvoj gospodarstva apsolutni nam je prioritet, a upravo nova proširena industrijska zona Zalužje temelj je naših nastojanja u budućem razdoblju. Vinkovački gospodarstvenici već godinama bilježe sjajne rezultate, a ovime ćemo im osigurati sve potrebne uvjete za dodatni rast – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pojašnjava da će nova zona biti kreirana prema potrebama gospodarstvenika kao i to da će vinkovački poduzetnici dobiti  priliku za proširenje poslovanja. Prema Bosančićevim riječima, s proširenjem zone očekuju se i novi investitori koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti te što je najvažnije nova radna mjesta.

– Imajući u vidu moderne gospodarske trendove te ciljeve ulaganja Europske unije za naredno razdoblje, proširenjem  zone Zalužje stvorit ćemo preduvjete za dugoročno rješavanje pitanja budućeg gospodarskog i industrijskog razvoja na vinkovačkom području. Prošireni dio Zalužja izgradit će se kao održiva, pametna i digitalna zona, a investitorima ćemo osim dostupnog zemljišta ponuditi i potpunu infrastrukturnu opremljenost, prometnu povezanost te lokalnu i regionalnu vlast otvorenu za suradnju i angažiranu u privlačenju investicija – kazao je Bosančić govoreći o planovima vinkovačkih gradskih vlasti.

Dodaje da će se zona Zalužje ubuduće prostirati sve do Kunjevačke šume te da je ova odluka Vlade RH iznimno važna ne samo danas nego i za buduće gradonačelnike i građane Vinkovaca.

– Svi budući gradonačelnici imat će priliku za daljnji razvoj grada i rast gospodarstva u budućnosti. Na gradskim je vlastima da što prije riješe svu potrebnu komunalnu infrastrukturu kako bi se mogli početi otvarati novi gospodarski subjekti. Imamo puno upita potencijalnih investitora koji žele u Vinkovcima pokrenuti svoje gospodarske subjekte. Cilj nam je da Vinkovci postanu pravo gospodarsko središte cijele istočne Slavonije – istaknuo je Bosančić.

SMART zona

U skladu s Europskim zelenim planom u Vinkovcima planiraju prošireni dio industrijske zone organizirati u obliku “SMART” zone u kojoj će se pametnim rješenjima objediniti nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i omogućiti znatne energetske uštede. S pomoću pametnih senzora, pametnih mjerila i kamera osigurat će se briga o okolišu, utrošak energenata te  ojačati sigurnost u zoni. U svrhu pružanja podrške i pratećih sadržaja svim poduzetnicima u zoni na raspolaganju će kao potporne institucije grada Vinkovaca biti Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o., Tehnološki park Vinkovci i Poduzetnički inkubator Vinkovci.