Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Razgovor s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem

Vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je snažan gospodarski uzlet

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
- Zeleni Vinkovci okosnica su svih naših razmišljanja i planiranja te na razne načine želimo tu ideju uklopiti u svakodnevne aktivnosti - kaže gradonačelnik Bosančić

U srijedu, 20. srpnja, Vinkovci su proslavili Dan grada i blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Ilije. Ovih se dana navršava i pet godina otkako je Ivan Bosančić izabran za gradonačelnika Vinkovaca. Tim  povodom s gradonačelnikom Bosančićem razgovarali smo o do sada učinjenome, projektima koji se provode, ali i onima koji se planiraju.

Koje biste događaje izdvojili kao one koji su obilježili proteklih godinu dana?

- Vinkovci su grad koji se svakodnevno mijenja i u kojem se stalno nešto događa te je stoga teško bilo što izdvojiti. No sigurno da je odluka Vlade RH o darivanju zemljišta za proširenje zone Zalužje od ogromnog značaja za daljnji razvoj i napredak grada 
u gospodarskom smislu. Druga  velika stvar je završetak projekta aglomeracije kojim su otklonjeni problemi s odvodnjom, naročito 
u rubnim dijelovima grada, a velik broj gradskih ulica opremljen je kompletnom komunalnom infrastrukturom. U odnosu na prije godinu dana možemo vidjeti i velike promjene na zgradi naše nove knjižnice gdje su radovi u odmakloj fazi. Provedbom projekta Panonnia Gourmet i otvorenjem Šokačkog stana osigurali smo preduvjete za razvoj turizma i dodatnu promociju naše bogate 
gastronomske baštine.

Ove godine Dan grada dočekali ste s petogodišnjim gradonačelničkim iskustvom. Ipak, najviše je odjeknula vijest o rekordnom rastu gospodarstva Vinkovaca?

- Tijekom proteklih pet godina vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je snažan gospodarski uzlet prema svim ključnim pokazateljima i to je ono što nas najviše veseli. Ukupno gledajući prihode vinkovačkih tvrtki, oni su u 2021. godini došli na rekordnih 5 milijardi i 620 milijuna kuna što je za 42,7 posto više nego prije 2017. U Vinkovcima je neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3999 kuna u 2017. godine na 5026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7 posto. U proteklom petogodišnjem razdoblju rastao je i broj novootvorenih tvrtki u gradu, s ukupno 610 na 756. Vinkovački proizvodi prepoznati su i na međunarodnom tržištu robe i usluga što potvrđuje rast izvoznika za 30 posto. Izgrađen je Poduzetnički inkubator u kojem  je već u prvoj godini poslovanja bilo popunjeno svih 18 raspoloživih poslovnih prostora i otvoreno 50 novih radnih mjesta. U Vinkovcima je otvoren i Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, prvi takvoga tipa u Hrvatskoj koji osposobljava kadrove za vrlo tražena zanimanja na tržištu rada. Moram napomenuti i kako smo u posljednje tri godine kroz potpore uložili 5,4 milijuna kuna u 360 poslovnih subjekata u kojima svakodnevno radi više od 1000 zaposlenika, a Vinkovci su i jedini grad u Hrvatskoj koji je svoje potpore poduzetnicima  vezao uz obvezu povećanja plaća zaposlenima za 10 posto.

Otkako ste postali gradonačelnik, ističete projekt Vinkovačka obitelj koji donosi potporu građanima od rođenja do umirovljeničkih dana. Je li on još aktivan?

- Uz naknade za novorođenčad, sufinanciranje boravka djece u vrtiću i financiranje pomoćnika u nastavi te pomoć roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola, Grad Vinkovci kroz razne projekte i programe brine se i o svojim umirovljenicima i braniteljskoj populaciji, time je zaokružena priča o vinkovačkoj obitelji. Tako je jednokratna potpora za svako novorođeno dijete uvećana za 1000 kuna i sada iznosi 2000 kuna za svako dijete, podignut je mirovinski cenzus za ostvarivanje prava te sama novčana naknada za isplatu božićnica i uskrsnica umirovljenicima. Uvedena je i isplata jednokratne novčane naknade za sve polaznike prvih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole u iznosu od 1000 kuna, do sada je podijeljeno ukupno 12.226 bonova u vrijednosti od 500 kuna učenicima od drugog do osmog razreda osnovnih škola za kupnju obrazovnih materijala, a za više od 300 srednjoškolaca subvencioniran je školski prijevoz. Uvedene su i učeničke stipendije, a broj primatelja studentskih stipendija narastao je za 120 posto, sa 142 na 321 stipendiju.

Primjetno je da su u posljednjih pet godina Vinkovci postali veliko gradilište te je gradska komunalna infrastruktura doživjela velike promjene?

- Prije svega, treba napomenuti da je u proteklih pet godina u Vinkovce privučeno gotovo 1,5 milijardi kuna za provedbu različitih projekata. Suradnjom upravnih odjela i Agencije VIA d.o.o. u tom periodu prijavljeno je više od 150 projekata ukupne vrijednosti 
preko 350 milijuna kuna. Dobar dio njih odnosi se i na komunalnu infrastrukturu pa možemo reći kako gotovo da i nema ulice i dijela grada gdje se nije nešto radilo, obnavljalo i gradilo. Velik dio prometnih problema u gradu  otklonjen je izgradnjom istočne obilaznice Grada Vinkovaca koja je u promet puštena 2019. te uređenjem Ulice Ruđera Boškovića. U petogodišnjem periodu odrađeni su i brojni drugi poslovi, izgrađena je javna rasvjeta u 19 ulica  te modernizirana u ukupno 345 ulica gdje je zamijenjeno tri tisuće svjetiljki. Uređeni su kilometri cesta i pješačkih staza u gradskim ulicama, izvršena je i do sada najsveobuhvatnija obnova središnjeg gradskog parka te rekonstrukcija jednog dijela vodoopskrbne mreže. Ne smijemo zaboraviti ni jedan  od najvećih gradskih projekata,  onaj koji se odnosi na izgradnju nadvožnjaka Borinci i Borinačke ulice u ukupnoj vrijednosti od  80 milijuna kuna koji će Borince napokon povezati sa središtem grada.

Često ističete i da Vinkovci ozbiljno razmišljaju u smjeru zelene budućnosti. O čemu se tu radi?

- Zeleni Vinkovci su okosnica svih naših razmišljanja i planiranja te na razne načine želimo tu ideju uklopiti u svakodnevne aktivnosti. I nije to novina, treba naglasiti kako su Vinkovci među prvima u Hrvatskoj, još 2017., krenuli s promjenom javne rasvjete tako da je danas 75 posto javne rasvjete u gradu LED rasvjeta koja štedi energiju i manje zagađuje okoliš. U dva projekta osigurali smo nabavku 7500 spremnika za odvajanje plastike i 1700 spremnika za odvajanje biootpada te 1500 kompostera i 30 edukativnih dječjih setova. Veliki korak ka zelenim i zdravim Vinkovcima učinjen je energetskim obnovama javnih zgrada. Uskoro kreće i projekt sanacije divljih odlagališta otpada koji uz čišćenje podrazumijeva i postavljanje videonadzora na odlagalištima. Realiziran je veliki projekt nabave sedam novih gradskih autobusa za Polet, koji imaju najmodernije motore i punu manje zagađuju od drugih autobusa na našim cestama. Građani odnedavno na raspolaganju, na tri lokacije u gradu, imaju 18 bicikala unutar sustava javnih bicikala, a na 14 lokacija čak 150 romobila.