Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U sklopu DORF-a održane su i Antičke filmske večeri

Vinkovčani među prvima gledali nove filmske projekcije

Foto: Vinkovci
– Uvijek se pokažemo kao zanimljivo mjesto za autore i producente, stoga prvi dobijemo priliku prikazivati filmove, a tako smo nastavili i sad – rekao je umjetnički direktor i jedan od osnivača DORF-a Toni Šarić

U Vinkovcima je održano 16. izdanje Festivala dokumentarnog rock-filma (DORF) koji je i ove  godine posjetiteljima donio bogat filmski program te raznolike  popratne sadržaje. U regionalnoj konkurenciji prikazano je pet filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije dok je svjetsku premijeru imao kratki film o ulozi rock and roll glazbe u životu mladih “Još uvijek slušam rock” autorice Mateje Jagar iz Zagreba.

U programu Tajna povijest rocka prikazana su tri filma iz Velike Britanije, Hrvatske i Poljske. Isto tako gledatelji su imali priliku pogledati film o kultnom reggae sastavu Brain Holidays.

– Uvijek se pokažemo kao zanimljivo mjesto za autore i producente, stoga prvi dobijemo priliku prikazivati filmove, a tim putem nastavili smo i ove godine. Drago mi je da su Vinkovčani među prvima mogli pogledati nove filmske projekcije – rekao je umjetnički direktor i jedan od osnivača DORF-a Toni Šarić.

Ove godine nagradu za životno djelo dobio je veliki Stjepan Jimmy Stanić o kojemu je prikazan i biografski film u produkciji HRT-a.

U sklopu DORF-a u Vinkovcima su održane i Antičke filmske večeri koje su započele prikazivanjem filma “Anine pjesme”, redateljice Vlatke Vorkapić, te projekcijom filma “Vučedolska jarebica”, redatelja Darka Puharića, koji govori o životu nekadašnjih Vučedolaca, a koji je dobio nagradu na Filmskom festivalu u Madridu. Ovogodišnje Antičke  filmske večeri donijele su i filmove autora iz Srbije i Slovenije.

Kako je rečeno na svečanosti otvaranja, zbog koronavirusa i dvogodišnje pauze nije bilo prostora da se ove godine ide u veće 
iskorake po pitanju sadržaja na festivalu, ali i da se očekuje da bi od sljedeće sezone program mogao  biti puno bolji i bogatiji te da će se tada razmišljati i o nekim novitetima. Rečeno je i kako su cijeli koncept DORF-a i Antičkih filmskih večeri da se prostor pruži i 
nekim manje poznatim pričama  i nečemu što ipak nije toliko komercijalno.