Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić o funkcioniranju grada, projektima i događanjima

"Vinkovce želimo razvijati u smjeru zelenog i zdravog grada"

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
- Veliku ulogu u razvoju turističkih potencijala ima i novouređeni Šokački stan, odnosno projekt Pannonia Gourmet - kaže vinkovački gradonačelnik o potencijalima grada na Bosutu

U povodu Uskrsa s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem razgovarali smo o temama vezanim za funkcioniranje grada, 
projektima koji se provode kao i događajima koji su obilježili početak ove godine.

Grad Vinkovci je i ove godine osigurao uskrsnice za umirovljenike, kao i korisnike osobne invalidnine. Mogu li ti iznosi, koji se kreću od 200 do 400 kuna biti veći?

- Ovo je znak pažnje kojim želimo onima kojima je namijenjen pokazati da mislimo o njima i kako smo tu za njih. Svjesni smo da to nisu iznosi koji će znatno pridonijeti jednom kućanstvu, ali vjerujem da će mnoge razveseliti. Iz godine u godinu trudimo se osigurati što veća sredstva za ovu svrhu, recimo u ovoj ćemo godini za božićnice i uskrsnice umirovljenicima i korisnicima osobne invalidnine izdvojiti 1,5 milijuna kuna, što je 500 tisuća kuna više nego u prošloj godini. Naravno da nam je cilj što prije povećati i same iznose i cenzuse, na tome radimo, ali moramo biti realni i razumni i prije toga osigurati sve potrebne preduvjete.

Kako napreduju radovi na obnovi i gradnji komunalne infrastrukture?

- Iako smo bili aktivni cijele zime, dolaskom toplijeg vremena radovi su intenzivirani i sada smo u fazi kada možemo reći da se oni najveći bliže kraju. Razumijem da nije ugodno voziti se takvim cestama, za što smo se u nekoliko navrata ispričali i na što smo upozoravali. No moramo shvatiti o kakvim se projektima radi, koliko su oni važni za gradsku infrastrukturu, ali i za vinkovačko gospodarstvo. Iako bismo svi mi voljeli da sve bude što prije gotovo, svaki posao ima svoja pravila i zahtijeva određeno vrijeme. Ne možemo asfaltirati ceste preko reda pa podzemne radove raditi naknadno, asfalt je završna faza svih radova. Imali smo ulice gdje su se u isto vrijeme  odvijali radovi u sklopu nekoliko velikih projekta, rubni dijelovi grada dobili su mrežu odvodnje, a odrađena je i rekonstrukcija velikog dijela vodoopskrbne mreže. Aglomeracija je u svojoj posljednjoj fazi i trenutačno se radi na asfaltiranju kolnika, odnosno završnom uređenju ulica, što podrazumijeva uređenje pješačkih staza, kanalske mreže, sadnju mladih stabala i slično.

Zadnjih tjedana puno se pričalo o novoosnovanom Centru za svjetlovodne tehnologije, koji je postao primjer ulaganja u znanje i nove tehnologije i na nacionalnom nivou?

- Naš centar prvi je takvoga tipa u Hrvatskoj s tendencijom da postane i nacionalni trening-centar. U ovom sektoru velika je potražnja za stručnim kadrovima te smo željeli pružiti priliku građanima da budu konkurentniji na tržištu rada. Iz svega je proizašlo to da smo danas u kontaktu s brojnim velikim nacionalnim tvrtkama koje žele suradnju. Od velike važnosti je i zaključak stručnjaka iz HAKOM-a koji su održali predavanja polaznicima u sklopu radionica, a tom su prilikom naglasili kako smo u Vinkovcima u pravom trenutku prepoznali problem koji ima Hrvatska. IT je jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu, gaming industrija i kod nas uzima sve više maha, ali kako bismo pravodobno iskoristili potencijale modernih trendova neophodna nam je kvalitetna infrastruktura, prije svega brzi internet. U Hrvatskoj je započeo razvoj svjetlovodne tehnologije, u ovom trenutku postoji nekoliko projekata, osigurana su i sredstva, no nemamo radne snage. Količina posla trenutačno je višestruko veća od ljudskog potencijala kojim raspolažemo.

Vinkovci se sve više spominju i kao “zeleni grad”?

- Vinkovce želimo razvijati u smjeru zelenog i zdravog grada, a nedavno uvođenje sustava javnih bicikala i sustava javnih romobila važni su koraci prema tom cilju. U srijedu smo predstavili sustav od 150 javnih romobila koje građani mogu unajmiti na 14 lokacija u gradu. Riječ je o ekološki potpuno prihvatljivom načinu prijevoza koji je sve zastupljeniji u brojnim europskim gradovima, a Vinkovci su tek četvrti grad u Hrvatskoj, nakon Rijeke, Varaždina i Osijeka, koji ima ovakav sustav.

Koliko je pandemija COVID-19 ostavila posljedica u gradu, a posebno u gospodarstvu?

- Na žalost, još uvijek ne možemo biti u potpunosti sigurni i opušteni. Mišljenja sam da ipak treba pričekati određeno vrijeme kako bismo zaključili ovu priču. Što se tiče gospodarstva, ono je pokazalo iznenađujuću otpornost u uvjetima kada nitko nije mogao znati što donosi sutra i koliko će cijeli sustav izdržati. Tome su zasigurno uvelike pridonijele mjere Vlade RH, ali i napori koje  su uložili gradovi i općine. Uz stalne programe potpora postojećim i novim poduzetnicima, u pandemiji smo osigurali i poseban program pomoći za naše ugostitelje koji su od prvog zatvaranja pa sve do nedavnog ukidanja većine epidemioloških mjera bili u najtežem položaju. Kada se prisjetimo što se sve događalo u protekle dvije godine, treba reći da je upravo nevjerojatan podatak da su prihodi vinkovačkih poduzetnika u 2020. godini probili granicu od 5 milijardi kuna, s time da je zabilježeno povećanje u odnosu na 2019. za gotovo 400 milijuna kuna, a u odnosu na 2016. za gotovo 2 milijarde kuna.

Dolazi toplije vrijeme i vrijeme  raznih manifestacija. Kakvi se sadržaji idućih tjedana planiraju organizirati?

- Živosti nije nedostajalo ni u zimskom periodu, vjerujem da su adventska događanja ponudila puno toga zanimljivoga, a Bajka na Bosutu, sudeći po posjećenosti, bila je pun pogodak. Nastojimo tijekom cijele godine građanima osigurati sadržaje u kojima će se moći opustiti, uživati i zabaviti, ali i sadržaje koji će u naš grad dovesti posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. U naredna dva i pol mjeseca pred nama su tako Rimski dani, Festival glumca, Lutkarsko proljeće, Vinkovačka biciklijada te brojni drugi zabavni, kulturni i sportski  događaji. Spomenuta trilogija dobar je primjer kako uz sport i druženje možemo na zanimljiv način predstaviti naš grad. Sama  ideja, priča koja ide uz trilogiju i konačno nazivi utrka, savršen su spoj turizma i sporta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Veliku ulogu u razvoju turističkih potencijala ima i novouređeni Šokački stan, odnosno projekt Pannonia Gourmet, koji je nedavno uvršten  među osam najboljih primjera održive gastronomije prema izboru Europske komisije.