Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnički Projekt podupire Ministarstvo turizma i sporta

Više od 160 djece u programu ‘Plivanjem do jednakosti’

Foto: Koprivnica
Program se provodi u jutarnjim terminima od 9 do 13 sati, i to od 19. rujna do 1. prosinca ove godine

Zajednica športskih udruga Koprivnice i ove godine provodi projekt “Plivanjem do jednakosti u gradu Koprivnici” koji sufinancira Ministarstvo turizma i sporta. Program se provodi drugu godinu zaredom na Gradskim bazenima Cerine.  Osnovni je cilj programa za djecu vrtićke dobi kroz malu školu plivanja privikavanje na vodu, svladavanje straha od vode, usvajanje osnova sigurnosti na 
vodi te snalaženje u kritičnim situacijama.

Djeca se upoznaju sa svim plivačkim tehnikama i uče plivati proizvoljnom tehnikom. Program se provodi u jutarnjim terminima od 9 do 13 sati, i to od 19. rujna do 1. prosinca ove godine. Projektom je obuhvaćeno šest skupina predškolaca iz Dječjeg vrtića Tratinčica i jedna skupina predškolaca iz Dječjeg vrtića Igra. Ukupno čak 161 dijete predškolske dobi.

”Ishodi programa su pozitivan učinak na rast i razvoj djece te na redukciju potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase, razvoj opće motorike s posebnim naglaskom na razvoj koordinacije, snage ruku i nogu (repetitivne) i ravnoteže te utjecaj na povećanje funkcije krvožilnog sustava, povećanje vitalnog kapaciteta pluća i poboljšanje pokretljivosti zglobova. Kod djece s poteškoćama u 
razvoju korisni učinci podrazumijevaju tjelesno i psihičko zdravlje, uključujući kognitivni, društveni i moralni razvoj djeteta.

Uključivanje djece s teškoćama u sportske aktivnosti važno je i s aspekta stvaranja socijalne mreže, prijateljstva i poznanstva. Želimo postići da sva djeca iz dječjih vrtića unutar desetosatnog boravka u vrtiću kroz malu školu plivanja, svi učenici trećih razreda kroz obuku neplivača te članovi udruge Veliko srce koji će se uključivati kroz integraciju u projekt imaju mogućnost besplatnog sudjelovanja u programu. Tu nema nikakvog dodatnog financijskog opterećenja za roditelje, za što možemo reći da je jedan od ključnih faktora neuključivanja djece u slične programe”, ističu organizatori.