Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovačka Čistoća

Volumen kante i dalje kriterij za cijenu za odvoz smeća

Kontejneri, Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Promjene cijene i modela naplate odvoza smeća za Karlovčane neće biti sve dok Ministarstvo zaštite okoliša ne donese posebnu Uredbu

- Spor koji je Zagrepčanin dobio na Visokom upravnom sudu oko naplate odvoza smeća zagrebačke Čistoće (prema kojem je mjerilo za cijenu količina otpada), nije primjenjiv na karlovački slučaj. Na karlovačkom području odvoz smeća naplaćuje se po volumenu kante od 120 litara koje su dobila karlovačka domaćinstva. U višestambenim zgradama trošak pražnjenja zajedničkog kontejnera dijeli se na broj stanara u jednom stanu i to po odluci iz 2010. godine. Primjerice, tri, do 3,5 članova obitelji u stanu, plaćaju mjesečno kao da imaju kantu od 120 litara. Naš je način naplate odvoza smeća ‘pokriven’ zakonom i odlukom karlovačkog Gradskog vijeća – kazao je Damir Jakšić, direktor karlovačke Čistoće.

Tvrdi da promjene cijene, niti modela naplate odvoza smeća za Karlovčane neće biti sve dok Ministarstvo zaštite okoliša ne donese posebnu Uredbu u kojoj će biti jasno definiran način naplate u skupnom stanovanju, u domaćinstvima, te za tvrtke. Donošenje te Uredbe čeka se već tri godine. Odvoz smeća, odnosno pražnjenje kante od 120 litara, koje imaju domaćinstva, kako kaže Jakšić, košta 54 kune mjesečno; u toj je cijeni PDV, te pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada jednog godišnje. Prema izračunima, upravo 54 kune prosječno stoji odvoz smeća u cijeloj Hrvatskoj.

– Gradovi koji naplaćuju po volumenu otpada u kanti, imaju u prosjeku skuplju uslugu jer promjena obračuna poskupljuje uslugu, mora se postaviti elektronička naplata, postaviti čip, bar kod. Osim toga, u tom slučaju plaća se fiksni dio za korištenje usluge odvoza i sanacije otpada koja je čitavu godinu ista, te varijabilni dio koji se mijenja svakog mjeseca, ovisno o odveženoj količini otpada. Primjerice, mjesečni odvoz otpada u Crikvenici stoji 70 kuna. No, to je model koji će zaživjeti i kod nas, dakle postojat će fiksni i promjenjivi dio cijene, kao i kod usluge teleoperatera, struje, plina, vode, ali će cijene onda biti drugačije, u nekim slučajevima i veće – dodao je Jakšić.