Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
POVRATAK

Vratili se iz Njemačke i pokrenuli posao proizvodnje čeličnih konstrukcija

Foto: Branimir Bradarić
Poslije sedam godina života u inozemstvu vratili su se u Vinkovce, iskoristili poticaje koje daje država i pokrenuli posao od kojega u budućnosti očekuju puno

Slavonija je godinama bila prostor odakle se iseljavalo u druge dijelove Hrvatske ili pak u inozemstvo. Međutim, mnogo je i slučajeva da su se oni koji su iz nekog razloga otišli u inozemstvo vratili u svoj grad ili selo i tu nastavili raditi i poslovati. Takav primjer je obitelj Živković koja se poslije sedam godina života i rada u Njemačkoj odlučila vratiti u Vinkovce i tu pokrenuti svoj posao. Po povratku u Vinkovce supružnici Jasmina i Petar otvorili su svoje obrte i primijenili iskustva koja su stekli radom u Njemačkoj.

Njemačko iskustvo

Govoreći o svojim iskustvima, Petar Živković kaže kako je u Njemačkoj radio na poslovima preciznog varenja u pogonima njemačkog Siemensa, a sada je u Vinkovcima pokrenuo posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja. U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

– Svakako da su uvjeti bili glavni okidač povratka iako smo već neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam da i ovdje ima potrebe za ovakvom vrstom posla i majstorima, interesa za industrijski namještaj ima puno pa posla ne nedostaje. Iskoristio sam državne potpore pa sam kupio potrebnu opremu i sve to spojio sa svojim iskustvom i znanjem. Jako sam zadovoljan – rekao je Petar Živković.

U svome obrtu trenutačno je jedini zaposlenik, ali kaže kako će s obzirom na obujam posla i potrebe u budućnosti itekako biti potrebe za proširenjem i zapošljavanjem novih ljudi. Kvalitetno je opremio svoje poslovne prostore pa tako, između ostaloga, posjeduje i 3D bravarski stol koji je trenutno jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Krajem veljače Poduzetnički inkubator Vinkovci obilježit će tri godine postojanja. Uz popunjenih 12 uredskih i 5 proizvodnih prostora traži se mjesto više, posebno kada su proizvodni kapaciteti u pitanju. Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je da je inkubator do kraja popunjen kao i da su do sada kroz njihove prostore prošle 24 tvrtke te da trenutačno zapošljavaju 40 ljudi.

Zona Zalužje

Obrt Petra Živkovića posjetio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao da ono što je ova obitelj prošla u inozemstvu možda i nije bilo tako loše, ali u Njemačkoj im je nedostajala njihova obitelj.

– Danas su ovdje pokrenuli poslove i nadam se da će biti kotačić koji će potaknuti sve one koji će se u nekom trenutku poželjeti vratiti, donijeti iskustvo, stvarati poslovne prilike u Vinkovcima – rekao je Bosančić.

Dodao je i da postoji velika potreba za poslovnim prostorom, a kako je Inkubator popunjen, tijekom ove godine krenut će se u projektiranje i završetak Zone Zalužje.