Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Još jedan velikogorički vrtić dobio ekostatus

Vrtićanci DV Koraci proslavili vijorenje svoje zelene zastave

DV Koraci
1/2
Foto: Grad Velika Gorica
Novostečenim statusom DV Koraci pridružio se društvu drugih gradskih zelenih vrtića: DV V. Gorica, DV Žirek te DV Lojtrica

S velikogoričkim mališanima, u koji god vrtić išli, itekako se radi na ekološkoj osviještenosti. Ekogrupe ili radionice na kojima se uči o važnosti očuvanja okoliša vrtićancima nisu nepoznanica. Upravo tu dobru praksu Dječji vrtić “Koraci” veselom je priredbom proslavio stjecanje statusa Međunarodne ekoškole i dobivanje zelene zastave.

Roditelji su velika podrška

DV “Koraci” tako su se pridružili društvu DV “Velika Gorica”, DV “Žirek” te DV “Lojtrica” koji su nedavno stekli status ekoloških škola. U skorom periodu pridružit će im se i DV “Ciciban”.

– Što se tiče naše zelene zastave koju smo dobili, možemo reći da odgojitelji unatrag nekoliko godina rade s djecom ekološke aktivnosti. Dakako, iznimno veliku podršku pronalazimo i u roditeljima koji objeručke prihvaćaju naše ekološke projekte. Prošle pedagoške godine počeli smo razgovor sa stručnim timom nakon kojega smo dobili sve informacije o tome kako se uključiti u projekt dobivanja zelene zastave. Inspirirali smo se te smo uz potporu naše osnivačice i pedagoginje Vesne Smojver, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu na ekoprojektima, odlučili i sami ove godine uključiti u proces dobivanja zelene zastave – rekla je ravnateljica Maja Hudić.

Escape room Gorički klub mladih Organizirali escape room, upis u registar zaklade Ana Rukavina...

Naime, za ostvarivanje statusa ekoškole DV “Koraci” u određenom je razdoblju trebao proći sedam propisanih aktivnosti koje su se pak trebale dokumentirati, a potom i prezentirati na mrežnoj stranici udruge Lijepa naša. Lijepe vijesti o službenom priznanju Međunarodne ekoškole na adresu vrtića stigle su 11. svibnja.

Ekoregija VG kum projekta

– Zajedno s djecom radili smo na temi otpada, oformili smo unutar skupina centre čistoće, zelene centre, izradili smo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, papira, plastike, a u suradnji s velikogoričkom Čistoćom nabavili smo i spremnike za vanjski prostor vrtića – opisala je kronologiju ekoloških akcija ravnateljica Hudić. Osim toga, DV “Koraci” vrtić je koji redovito obilježava važne ekološke datume poput Dana vode, Dana planeta Zemlje i sl. U povodu međunarodnih ekoloških dana organiziraju brojne radionice u suradnji s roditeljima, ali i stručna predavanja za odgajatelje i djelatnike vrtića.

građevina EU sredstva Za dogradnju 3 vrtića i 1 kulturnog centra 22,5 milijuna kuna

– Surađujemo dosta s Ekoregijom Velika Gorica, koja je ujedno i kum našeg projekta. Naime, zahvaljujući Ekoregiji djelatnicima vrtića bila su omogućena stručna usavršavanja iz područja ekologije. Oni su nas itekako podržali na našem putu prema zelenoj zastavi – naglasila je ravnateljica te dodala da svečanom proslavom njihove ekološke aktivnosti nipošto ne prestaju, nego se nastavljaju i dalje odvijati, sve kako bi se za dvije godine opet mogli svi okupiti i proslaviti obnovu stečenog statusa.

aeromiting jačaju svoju zrakoplovnu reputaciju Konačni gorički cilj je otvoriti nacionalni Muzej zrakoplovstva Turopoljska zvona 22. rođendan Pjevački zbor Turopoljska zvona održao veliki samostalni koncert