Izbornik
Naslovnica Gradovi
Počela isplata

Za malo ljepše blagdane: umirovljenicima božićnice od 100 do 500 kn

Umirovljenici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/Ilustracija
Gradovi i općine potpomažu mršavi budžet umirovljenika, a Varaždin daje božićnicu i djeci

Fotografija na kojoj koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić dijeli božićnice umirovljenicima ponukala je saborskog zastupnika i županijskog vijećnika Željka Lackovića na neobičan istup na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

– Ne znam jesu li mu u tom trenutku morali nešto potpisati ili mu poljubiti ruku, onako sagnuti – prenosi portal epodravina Lackovićeve riječi nakon što je na mobitelu vidio fotografiju Jakšića koji, kako se Lacković izrazio, “bokčiji dijeli 200 kuna”.

Jakšić je uzvratio da nema potrebe komentirati satelite župana Darka Korena, a onda je na Facebooku ipak napisao da nije u redu bježati s teme o aferi Piškornica preko umirovljenika koji su više desetljeća vrijedno radili u koprivničkom gospodarstvu, a sad imaju mirovine manje od 1800 kuna.

Populistička mjera

Zanimljivo je da je i grad Đurđevac u prosincu prošle godine, kad je Lacković tamo bio gradonačelnik, podijelio božićnice od 150 do 200 kuna za 540 građana starijih od 65 godina. Kako bilo, običaj dijeljenja božićnica umirovljenicima njeguje velik broj gradova i općina, a razlike su samo u iznosima, cenzusima i načinu isplate.

Na stranu sad je li to populistička mjera dodvoravanja glasačima, za tisuće umirovljenika taj novac donosi ljepše blagdane. Podjela 200 kuna umirovljenicima na području grada Koprivnice započela je u ponedjeljak, i to abecednim redom, a potrajat će do kraja tjedna. Oni koji je nisu stigli podići, mogu to učiniti od 11. do 22. prosinca na blagajni Gradske uprave. Varaždinskim umirovljenicima 120 kuna na kućne adrese donose poštari. Prema odluci gradonačelnika Ivana Čehoka, božićnicu će dobiti oko 2600 umirovljenika čija primanja iznose do 2000 kuna mjesečno i 180 osoba s invaliditetom koje žive samo od osobne invalidnine.

U Čakovcu samo uskrsnice

Zanimljivo je da će Grad Varaždin podijeliti i po 120 kuna božićnice – djeci. Lani je to pravo iskoristilo oko 8000 mlađih od 18 godina.

U Samoboru dijele od 200 do 500 kuna za one s mirovinama manjima od 2000 kuna, a u Ozlju od 200 do 400, s time da je gornja granica mirovine 1500 kuna. Oko 400 umirovljenika s najmanjima mirovinama u Karlovcu uoči Božića dobit će po 250 kuna, a u Vukovaru od 150 do 200.

Općina Orehovnica u Međimurskoj županiji podijelit će po 100 i 200 kuna. Grad Čakovec ne isplaćuje božićnice, već samo uskrsnice u iznosu od 100 kuna.