Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska nastavlja mjere i poteze ka svom cilju da postane regionalni centar industrije za razvoj videoigara

Za mlade poduzetnike u gaming industriji 380.000 kuna

Foto: Novska
– Novska je, u suradnji s HZZ, od 2019. za poticanje startupa uložila više od 2,7 milijuna kuna, što za ovakav vid industrije sigurno nije uloženo u širem okruženju – kaže gradonačelnica Marija Kušmiš

Grad Novska i dalje razvija uvjete za mlade poduzetnike koji žele djelovati na tom području. Kako je strateški cilj Novske postati regionalni centar industrije razvoja videoigara, i ove godine nastavljeno je s poticajima za startup tvrtke iz sektora gaming 
industrije.

Doseljavanje u Novsku

Stoga su potpisani novi ugovori za dodjelu potpore temeljem Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske, i to upravo za podmjeru “Potpora za poduzetnike početnike s ostvarenom potporom HZZ-a u sektoru gaming industrije”. Ugovori u vrijednosti 380.000 kuna potpisani su s devet poduzetnika početnika čime je otvoreno novih devet radnih mjesta.

– Nakon što su potpisani ovi ugovori, danas zapravo imamo poprilično zadovoljavajuću brojku poduzetnika početnika u Poduzetničkom inkubatoru PISMO.  Tamo djeluje već 59 startupa koje su pokrenuli mladi iz cijele Hrvatske, a koji su zaposlili i neke druge jer je ukupni broj zaposlenih 62 – rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, dodavši da je Poduzetnički inkubator Pismo, kao jedini specijalizirani poduzetnički inkubator za gaming industriju u Hrvatskoj, od Novske stvorio vrlo poželjno mjesto za tu visokoprofitnu i brzorastuću industriju.

Mnogi polaznici edukacija u Pismu i pokretači tvrtki doselili su se u Novsku.

– Novska je, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, od 2019. za poticanje startupa uložila više od 2,7 milijuna kuna, što za ovakav vid industrije sigurno nije uloženo u širem okruženju. No to nam se vraća otvaranjem novih radnih mjesta, ali i ostankom mladih ljudi u Novskoj dok se neki i doseljavaju – dodala je gradonačelnica.

U ovoj “rundi” potpora ugovor s gradonačelnicom Marijom Kušmiš potpisali su i domaći poduzetnici iz Novske: Bind Soft d.o.o. za informatičke usluge, direktor Boris Marenić iz Novske: Pandemonium, obrt za računalno programiranje, vlasnik Zinka Idžaković iz Brestače; FNB Henčel, j.d.o.o. za usluge i trgovinu, direktor Florijan Henčel iz Novske i Plan B, obrt za izdavanje računalnih igara, vlasnik Klaudija Kaurin iz Rajića.

Kupnja opreme

No tu su i poduzetnici koji dolaze izvan Novske, poput Paule Kljaić iz Zagreba.

– Bavim se 3D modeliranjem, teksturiranjem modela i animacijom. Trenutačno sam fokusirana na izradu videoigara za djecu s 
intelektualnim poteškoćama budući da i radim s jednom takvom grupom i nadam se da će to biti uspješno. Ova će mi potpora puno značiti jer samo istraživanje na to što djeca puno bolje reagiraju traje od 6 mjeseci do godine dana – rekla je mlada poduzetnica.

Ovim poticajima Grad Novska sufinancira trošak kupnje opreme za obavljanje registrirane djelatnosti i trošak plaće za pokretanje novih startupa. Time se mladim poduzetnicima otvaraju mogućnosti da se u potpunosti mogu posvetiti svojoj kreativnosti, uz osigurano pokriće osnovnih troškova.