Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Grad Novska puno ulaže u razvoj najbrže rastuće industrije na svijetu

Za pet novih gaming startupa 225.000 kuna od Grada

Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
- U Novskoj puno ulažemo u poticanje poduzetništva, osobito kad je riječ o mladim poduzetnicima početnicima. Time mlade i zadržavajmo u Novskoj - kaže gradonačelnik Marin Piletić

– Iznosom od 225.000 kuna Grad Novska sufinancira trošak plaće i troškova za pokretanje novih startupa. Ovim potpisivanjem Grad Novska dobio je pet novih poduzetnika i pet novih radnih mjesta. Cilj ove mjere je sufinanciranjem troškova za ulaganje i razvoj djelatnosti mikro, malog i srednjih poduzetnika i obrtnika potaknuti otvaranje novih subjekata u sektoru gaming industrije,a sve u cilju ispunjenja našeg stateškog cilja - da Novska bude regionalno središte gaming industrije – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić prilikom otpisivanja nove “runde” ugovora o potporama poduzetnicima iz gaming industrije.

Korisnici poticaja

Novska je jedini grad u Hrvatskoj koji na ovakav način potiče gaming industriju, a korisnici poticaja su uglavnom mladi polaznici Poduzetničkog inkubatora PISMO iz cijele Hrvatske, koji nakon edukacije imaju mogućnost i otvaranja tvrtki, tj. startupa kako bi mogli razvijati svoje kreativne ideje u okruženju specijaliziranog  inkubatora za gaming industriju koji se nalazi u Novskoj.

Uz 65.000 kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, startup u gaming industriji čije je sjedište u Novskoj može računati na još 
55.000 kuna potpore Grada Novske te 35.000 kuna potpore Sisačko-moslavačke županije. Dakle, startupi u gaming industriji u 
Novskoj mogu računati na čak 155.000 kuna bespovratnih poticaja za pokretanje posla u najbrže rastućoj industriji na svijetu.

– Na tome temeljimo budućnost i ne mislimo stati na tome. Nakon uvođenja srednjoškolskog smjera tehničara za razvoj videoigara u Srednjoj školi Novska, koji  je izazvao velik interes mladih iz cijele Hrvatske, planiramo i uređenje učeničkog doma. Kruna  svega bila bi gradnja kampusa za gaming industriju, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, a što je ušlo i među strateške projekte Republike Hrvatske. Tu bi ti srednjoškolci mogli nastaviti školovanje, a planirana je i arena za e-sport te brojni drugi sadržaji posvećeni gaming industriji – dodaje Marin Piletić.

Poduzetnici početnici

No Grad Novska i dalje potiče i ostalo poduzetništvo. Tako su istodobno s potpisivanjem ugovora o potporama za pet novih startupa potpisani ugovori i sa šest poduzetnika na temelju javnog poziva za dodjelu potpore male vrijednosti vezano za nabavu opreme za obavljanje registrirane djelatnosti.

Riječ je o mladim poduzetnicima početnicima koji su također  iskoristili mogućnost potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i otvorili svoje tvrtke i obrte. Za njih šest s područja Novske Grad Novska ukupno je odvojio 117.904,07 kuna za sufinanciranje nabave opreme što će im pomoći u poslovanju.

– Time zadržavamo naše mlade u Novskoj – zaključio je gradonačelnik Piletić.