Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Povezivali smo turizam, kulturu, obrazovanje i kreativne industrije, kažu u TZ-u

Za posjetitelje otvorena poučna staza na posjedu slavnog bana Jelačića

Foto: Grad Zaprešić
U proračunu Zaprešića predviđen je novac i za obnovu kukuružarnika i amfiteatra

Novi dvori bana Josipa Jelačića dobili su novu znamenitost – povijesno-poučnu stazu koja će posjetiteljima pružiti najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, o njegovu životu i obitelji. Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati je 13 interpretacijskih ploča koje će svojim sadržajem oživiti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču.

UKUPNO IZDVOJENO 13 MILIJUNA KN Počele prve isplate potpora za poduzetnike

Otkriva nepoznate detalje

– Posjetitelji će tako sada na dohvat ruke imati sve informacije o Vršilnici, u kojoj se nekada davno vršilo žito, Muzeju Matija Skurjeni koji je u banovo vrijeme bio spremište plodova, zatim detalje o dvorcu, kapeli sv. Josipa, vrtlarovoj kući i grobnici obitelji Jelačića, ali i o aleji kestena i prekrasnom perivoju koji krasi posjed – kažu u Turističkoj zajednici grada Zaprešića.

Dio interpretacijskih ploča prati i život bana Jelačića te otkriva manje poznate detalje o njegovoj supruzi Sofiji i obitelji, kao i o njegovoj vojnoj karijeri i revoluciji 1848. godine. – Povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića želimo ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstvenog očuvanog kompleksa od nacionalnog značaja. Poučna staza bana Jelačića vodi sve naše posjetitelje kroz vrijeme 19. stoljeća te na zanimljiv i edukativan način interpretira baštinu. Ova staza, zapravo, istovremeno slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpretacije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti – rekao je direktor Turističke zajednice Toni Ganjto. Tim projektom povezuje se turizam, kultura, obrazovanje i kreativne industrije. Prilikom dizajniranja ploča birani su materijali i boje koji odgovaraju prirodnom okolišu parka te su svi elementi oblikovani tako da ne narušavaju vizure kompleksa, već da ih upotpunjuju.

Svi posjetitelji staze, u Turističko informativnom centru koji se nalazi u prizemlju Muzeja Matije Skurjenija, na samom ulazu u kompleks, mogu preuzeti i brošuru "Trenutak uspomene s banom", koja prati sadržaj staze, nadopunjujući sadržaj interpretacijskih ploča.

NASTAVAK PROJEKTA “PRSTEN POTPORE” Zagrebačka županija traži 162 pomoćnika u nastavi

Bilježnice za najmlađe

Za najmlađe je do jeseni u planu i posebno izdanje radne bilježnice u kojoj će biti elemenata slikovnice i zabavnih radnih zadataka pomoću kojih će moći provjeriti što su sve naučili šetajući povijesno poučnom stazom.

Revitalizacija Novih dvora od posebne je važnosti za grad Zaprešić pogotovo zbog neograničenog turističkog potencijala koji ovaj kompleks ima te su zbog toga u fokusu grada, napominje gradonačelnik Željko Turk i dodaje da su u proračunu grada Zaprešića za ovu godinu predviđena sredstva i za obnovu kukuružarnika i amfiteatra ispred njega. U taj projekt kreće se već ove jeseni.