Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Grad Đakovo ove godine dodijelio 149 stipendija i financijskih potpora učenicima i studentima

Za stipendije učenika i studenata 1,3 milijuna kuna

Foto: Đakovo
Osim stipendija gradska uprava dodijelila je i 42 financijske potpore koje također iznose tisuću kuna

S više od 1,3 milijuna kuna Grad Đakovo je i ove školske, odnosno akademske godine 2021./2022. stao iza svojih mladih sugrađana te im dodijelio ukupno 149 stipendija i financijskih potpora, izvijestili su iz đakovačke gradske uprave.

Dobivat će ih 10 mjeseci

Nakon što su nedavno potpisani ugovori s učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja te sa studentima prve godine, sada su ugovori potpisani sa studentima koji pohađaju drugu i više godine studija.

Studente je u ime Grada Đakova pozdravila viša stručna suradnica za socijalnu skrb i mlade Ivona Petričević te im prenijela čestitku gradonačelnika Marina Mandarića. Pojasnila je i kako će stipendije, odnosno financijske potpore dobivati deset mjeseci,  a pri isplati koja slijedi bit će im isplaćeni svi iznosi od listopada prošle do veljače ove godine.

Ukupno je dodijeljeno 45 učeničkih stipendija za one koji se školuju za deficitarna zanimanja i to u iznosu od 500 kuna mjesečno. Studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja osigurana je 41, a darovitim studentima 21 stipendija. Dodijeljene su i 42 
financijske potpore koje također iznose tisuću kuna.

Što se tiče deficitarnih zanimanja, prijaviti su se mogli učenici koji se školuju za 25 različitih zanimanja. Riječ je o budućim zidarima, tesarima, armiračima, krojačima, monterima suhe gradnje, vozačima motornih vozila, bravarima, limarima, stolarima, dimnjačarima, strojobravarima, vodoinstalaterima, plinoinstalaterima, mesarima, kuharima, elektroinstalaterima, građevinskim stolarima, betonircima, pekarima, keramičkim oblagačima, zatim soboslikarima ličiocima – dekoraterima, dualno obrazovanje, kao i automehaničarima te CNC operaterima. Zanimanja su to za koje se obrazuje kroz trogodišnji srednjoškolski program. 

Što se tiče četverogodišnjeg ili petogodišnjeg programa, Grad  Đakovo stipendira učenike koji će u budućnosti postati medicinske 
sestre ili medicinski tehničari te tehničari za očnu optiku.

Slijedi novi natječaj

Kada je riječ o sveučilišnim  studijima, stipendije su mogle doći u ruke studenata koji studiraju medicinu, strojarstvo,  logopediju, edukacijsku rehabilitaciju, socijalnu pedagogiju, matematiku i računarstvo, računarstvo, dentalnu medicinu, farmaciju, geografiju – nastavnički smjer, geodeziju i geoinformatiku, veterinarsku medicinu, matematiku, zatim rani i predškolski odgoj i obrazovanje te fiziku – nastavnički smjer.

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Đakova na svojoj prošloj sjednici usvojilo Odluku o stipendiranju učenika umjetničkih srednjih škola, uskoro slijedi raspisivanje natječaja.