Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

Za šumske prometnice iz EU stiglo 5,5 milijuna kuna

1/2
Foto: Grad Kutina
Radovi na lokalnim cestama financiraju se iz europskih fondova, a projekt je pripremila razvojna agencija Mrav.

Grad Kutina iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurao je novac za rekonstrukciju 6,8 kilometara šumskih prometnica. Navedeni projekt vrijedan je 5,5 milijuna kuna od čega Europski fond sufinancira 100 posto iznosa. Radove na prometnicama obišao je protekli tjedan i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima.

– Ovaj je projekt vrlo važan lokalnom stanovništvu, napose ljudima koji ovdje imaju šume jer će im biti dostupnije, ali i onima koji se bave poljoprivredom na ovom području. Svaki taj put povezuje dva naselja tako da ćemo nastojati time olakšati komunikaciju lokalnom stanovništvu u svakodnevnom obavljanju poslova i svakodnevnim aktivnostima, bilo da je riječ o poljoprivredi i šumarstvu ili pak turizmu i rekreaciji – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Radovi se odvijaju bez problema i prema rokovima.

Prva prometnica pri kraju

– Rekonstrukcija prometnica bit će završena u prvoj polovici 2023. te će ukupno četiri dionice, Husain - Gojlo, Kutinska Slatina (Krajiška Kutinica) - Čaire i Zbjegovača (Tavani) - Ilova, sveukupne dužine 6,8 km, biti rekonstruirane u sklopu tog projekta – rekao je Mišel Novosel, voditelj projekta.

Foto: Grad Kutina

– Trenutačno smo u završnoj fazi radova na prvoj dionici šumskih prometnica, kopaju se jarci i poslije te faze radova slijedi završno uređenje ceste, odnosno završna nivelacija i poravnavanje te će ta prometnica u sljedećih 10 dana biti završena. Nakon nje krećemo na ostale tri prometnice, od kojih je trenutačno najkompliciranija dionica Kutinska Slatina – Čaire jer je cijelom dužinom u šumi. Ostale dionice su koliko-toliko prohodne, odnosno to su već postojeći traktorski putevi. No, sve spomenute dionice bit će gotove u roku – rekao je Saša Slukan u ime izvođača radova.

Županija subvencionira kredite Uz pomoć subvencija kamata do investicija od 35,6 milijuna kuna

Projekti i za OPG-ove

Prijavitelj spomenutog projekta bila je Razvojna agencija Mrav.

– Između ostalog, kao Agencija prijavili smo za sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i poučne staze Turski stol i Crkveni jarak te rekonstrukciju doma u Banovoj Jaruzi. Osim projekata koje radimo za Grad Kutinu, radimo projekte iz Programa ruralnog razvoja i za naše OPG-ovce. Imamo dosta prijava mladih i malih poljoprivrednika. Svi projekti koje mi prijavljujemo za taj program ruralnog razvoja zaista dobro prolaze, a ujedno planiramo pripremiti i još neke projekte za šumske prometnice – najavio je Tomislav Kojundžić, direktor Razvojne agencije Mrav.