Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček:

'Za tri neuspjela projekta u Sisku odgovoran je HDZ'

Kristina Ikić Baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kao prvi neuspjeli projekt navela je izgradnju novog objekta Strukovne škole, koji je trebao biti završen još 2013. godine, kao drugi središnji paviljon sisačke Opće bolnice i treći neuspjeli projekt je obnova sisačkog Željezničkog kolodvora

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) u sijedu je izjavila kako su 2017. godinu u gradu obilježila tri neuspjela i tri uspjela projekta - za one neuspjele odgovornom smatra županijske i državne vlasti na čelu s HDZ-om, a za uspjele kaže kako su dokaz da se mogu ostvariti kada se grad voli.

 Kao prvi neuspjeli projekt navela je izgradnju novog objekta Strukovne škole, koji je trebao biti završen još 2013. godine, ali ni unatoč najavama još nije u funkciji.

 Na drugo je mjesto stavila središnji paviljon sisačke Opće bolnice, za koji je novac odavno bio osiguran, ali izgradnja još nije ni počela. Pritom je navela i nedostatak magnetne rezonance u bolnici, za koji se novac prikuplja iz više izvora, iako su takvi uređaji u svim drugim bolnicama kupljeni sredstvima Ministarstva zdravstva. Treći neuspjeli projekt je obnova sisačkog Željezničkog kolodvora, koja traje već godinama, ali se njen završetak stalno odgađa.

 - To su crne mrlje našeg grada, a zanimljivo je da iza svih njih stoji protusisačka HDZ-ova vlast na razini županije i države. Napominjem da je Sisak samo na temelju PDV-a u Zagreb dao oko 300 milijuna kuna te 140 milijuna od doprinosa na zdravstvo. Međutim, zauzvrat iz Zagreba dobivamo samo poniženja - rekla je Ikić Baniček.

Briga o mladima i obrazovanju

Kao uspjeli projekt gradonačelnica je na prvom mjestu navela tri objekta koji se sufinanciraju iz fondova EU. To je obnova tzv. Holandske kuće vrijedna 19 milijuna kuna koja je u tijeku, zatim skorašnja obnova zgrade stranaka za koju je već osigurano 9 milijuna, te uređenje reciklažnog dvorišta s 4 milijuna kuna. Ove je godine, kako je dodala, potpuno obnovljen bazen u Capragu, a pred tehničkim je pregledom gotovo završena Ledena dvorana Zibel, koja je izgrađena u rekordnom roku od devet mjeseci.

 - Tri neuspjela projekta govore o nesposobnoj vlasti HDZ-a, a tri uspjela su dokaz kako se mogu ostvariti kada se voli ovaj grad -  poručila je sisačka gradonačelnica.

 SDP-ov gradski vijećnika Zvonko Marincelj je kao uspješne akcije gradskih vlasti naveo brigu o mladim i obrazovanju kroz izgradnju dječjih vrtića u Galdovi i na Zibelu, koji će imati prilagodljivo radno vrijeme, uvođenje građanskog odgoja u školama, te organizaciju zdrave prehrane u vrtićima i školama. Gradska vijećnica SDP-a Lucija Hinić, požalila se na djelovanje gradske oporbe, "koja opstruira rad Gradskog vijeća lažima i klevetama, dok je istodobno izostao dijalog u interesu grada i njegovih građana".