Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Podjelom certifikata završena je edukacija koja će polaznicima otvoriti mogućnost novih poslova

Za tržište rada spremno 13 polaznika Centra svjetlovodnih tehnologija

Foto: Vinkovci
Riječ je o vrlo deficitarnom zanimanju za kojim postoji velika potražnja na tržištu, a većina projekata odnosi se na teleoperatere

Optika je sadašnjost, ali i budućnost – rečeno je polaznicima edukacije u Centru za svjetlovodne tehnologije u kojemu je održana 
radionica u trajanju od 72 sata.

– Polaznici, njih 13, položili su zahtjevne ispite i spremni su za tržište rada. Riječ je o vrlo deficitarnom zanimanju za kojim postoji velika potražnja na tržištu. Većina projekata odnosi se na teleoperatere – rekao je na podjeli certifikata zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Optika je budućnost

Tom prilikom najavljene su brojne radionice i edukacije koje će ovaj puta obuhvatiti i srednjoškolce, a svakako neće nedostajati 
i novih projekata.

– Jedan od projekata koji se spominje, koji je primjerice potpisao HT s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jest razvoj širokopojasne infrastrukture koja se temelji na PRŠI-ju. Oni su u listopadu 2020. godine potpisali ugovor u vrijednosti više od 820 milijuna kuna, a sufinancira se uz pomoć Europske unije u iznosu većem od 320 milijuna kuna – rekao je Romić.

Između ostaloga u planu je i razvoj agregacijske mreže, a očekuju se brojne druge investicije teleoperatera koji svakodnevno ulažu u optičku infrastrukturu kako bi tržište bilo što konkurentnije. Rečeno je kako će time teleoperateri imati priliku privući nove korisnike kao i da je pred nama vrlo zanimljivo razdoblje u kojemu ćemo i dalje kontinuirano pratiti razvoj svjetlovodne infrastrukture.

Zadovoljni stečenim novim znanjima su i sami polaznici koji su poslije završene edukacije dobili certifikate.

– Optika je budućnost. To je način spajanja, odnosno izvođenja elektroničkih telekomunikacijskih mreža koji se već godinama provodi u svijetu, ali kod nas je još u začetku te će se u sljedećem razdoblju jako puno raditi na tome – rekao je Mislav Mišković iz Vinkovaca koji se bavi projektiranjem.

Dodao je da je uz certifikat dobio nova znanja kao i puno praktičnih i teorijskih informacija te da će mu sve to puno značiti za daljnje poslovanje.

Važnost usvajanja teorijskih i praktičnih znanja isticali su i drugi polaznici, među kojima se neki već bave optikom u svom poslu.  Svi oni zadovoljni su stečenim novim znanjima te napominju kako im ona donose nove poslovne mogućnosti.

Praktični rad

- Mislim da je ovo prvi tip radionice koji će mi zapravo nečemu koristiti jer je bilo jako puno praktičnog rada. Dosta toga smo probali svojim rukama, sav materijal je prošao kroz naše ruke, a i s obzirom na to da se ovakav oblik tehnologije tek širi u Hrvatskoj i tek počinje napredovati, mislim da će mi ovakav koncept radionice puno značiti - rekla je inženjerka elektrotehnike iz Vinkovaca 
Valentina Kokošarević.