Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
S novom godinom u Vinkovcima zaživio još jedan jednogodišnji projekt

Započela provedba projekta Centar za mlade grada Vinkovaca

Foto: Vinkovci
Projektom se nastoji doprinijeti uključivanju mladih u društvena zbivanja u gradu, ali i uz pomoć institucija pripremiti ih za budući rad i djelovanje

S prvim danom 2020. godine započela je provedba projekta Centar za mlade grada Vinkovaca, koji će trajati 12 mjeseci. Riječ 
je o projektu koji je financiran iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u ukupnoj vrijednosti od 124.500 kuna. Nositelj projekta je vinkovačka udruga Mladi protiv gladi, a suradnici na projektu su Grad Vinkovci, Tehnološki park Vinkovci i Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

Brojni sadržaji

– Cilj projekta je osnivanje Centra za mlade grada Vinkovaca kao multifunkcionalnog i javno dostupnog prostora koji osigurava 
Grad Vinkovci u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, a u kojem  će se provoditi raznovrsne aktivnosti s mladima na temelju njihovih potreba u zajednici. Sama svrha projekta je općoj populaciji mladih, uključujući i sve koji su na neki način u društvu marginalizirani, približiti i omogućiti aktivnije sudjelovanje u društvu, naučiti ih kako se brinuti o mentalnom zdravlju, kako prepoznati svoje talente te ih valjano iskoristiti, a u međusobnim druženjima razviti empatiju, međusobno povjerenje i ljudske vrijednosti – istaknula je predsjednica udruge Jelena Božić.

Dodaje da će program sadržavati radionice usmjerene savjetovanju i informiranju mladih u području mentalnog zdravlja, koje će provoditi stručnjaci psiholozi i rehabilitatori, zatim stjecanju vještina i znanja u svrhu konkurentnosti mladih na tržištu rada, aktivnosti organizacije slobodnog vremena poput volonterstva, pomoći u učenju te druženja.

Osim toga, planirano je i informiranje o alatima Europske komisije putem web-stranica.

– Ovim projektom nastojimo doprinijeti uključivanju mladih u društvena zbivanja u gradu, ali uz pomoć naših institucija želimo ih pripremiti za budući rad i djelovanje, bilo u gospodarskom i poslovnom ili u humanitarnom smislu. Udruga Mladi protiv gladi i dalje će imati našu punu potporu, a ovim putem im se još jednom moram zahvaliti za sve ono što su do sada učinili i što trenutno čine za naš grad – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja naglasio je da su njegovi djelatnici pružili podršku u pripremi i prijavi  projekta te napomenuo kako se njihova potpora nastavlja i kroz edukativne radionice zahvaljujući kojima će mladima prenijeti svoja poslovna iskustva.

Stručne radionice

U projektu sudjeluje i VIA, čiji će djelatnici također provoditi stručne radionice.

– U sklopu projekta održat ćemo dvije radionice,  na jednoj ćemo predstaviti rad na EU projektima, a na drugoj socijalno poduzetništvo. Cilj je mladima prenijeti znanje i vještine koje smo mi kroz rad stekli u Agenciji i tako doprinijeti razvoju njihova znanja i samopouzdanja te lakšem zapošljavanju – objasnila je ravnateljica VIA-e Danijela Slipčević.