Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Međunarodni sajam

Zaprešićko gospodarstvo u novom zamahu

Zaprešić, gospodarski sajam
Foto: Grad Zaprešić
Kroz tri dana održavanja, ovaj već tradicionalni sajam, osim samostalnih poduzetnika i obrtnika, ugostio je i brojna udruženja i zadruge koji su imali priliku sklopiti nove poslovne kontakte, razmijeniti ideje i iskustva, a posjetiteljima predstaviti pojedine obrte i zanimanja

Međunarodni sajam gospodarstva okupio je dosad najveći broj izlagača - više od 250 njih iz Zaprešića i zaprešićkog kraja, županije i susjedne Slovenije.Sajam je otvorila pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ana Mandac, rekavši da Vlada RH, kroz resorno ministarstvo, provodi konkretne mjere kojima pomaže gospodarstvu, izvijestili su iz Zaprešića.

- S jedne strane, pomaže da se poduzetnici rasterete administrativnih opterećenja, koja njihov rad čine preskupim, a s druge strane, čini sve da dostupnijima učini izvore financiranja, kako bi poduzetnici bili konkurentniji i stabilniji na tržištu - rekla je pomoćnica ministra.

Zadovoljstvo brojem izlagača izrazio je gradonačelnik Turk.

- Unatoč modernim vidovima komunikacije i prezentacije, novim tehnologijama koje protok informacija čine nezamislivo brzim i efikasnim te činjenici što u Hrvatskoj sajmovi često nose stigmu nekog zastarjelog načina tržišne komunikacije, upravo ovaj vid okupljanja pridonosi skidanju takve stigme, ukazujući kroz iskustva i praksu da je izravan kontakt, fizička prisutnost i povjerenje koje se na taj način stječe i dalje dominantan argument za uspjeh na tržištu. Zaprešićko gospodarstvo u novom je zamahu i to je najbolja poruka koja govori da treba ostati u Hrvatskoj. Preduvjet gospodarskog opstanka dobar je i kvalitetan radnik s dobrom plaćom - rekao je gradonačelnik.

Povećali iznos bespovratnih potpora gospodarstvu

Mirza Šabić, predsjednik Okrtničke komore Zagreb, naglasio je u svom govoru važnost obrazovanja koje nema alternativu, ali i nužnost da se u posao unesu emocije, jer su one istinski pokretač. Jasenka Jančić, predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešića, koje je i organiziralo sajam, poručila da je ponosna na izlagače koji svoje poduzetničke ideje prezentiraju kroz proizvode i usluge.

Otvorenju je i ove godine prisustvovao župan Stjepan Kožić, koji je istaknuo kako se prema ukupnom prihodu obrtnika i poduzetnika Zagrebačka županija nalazi odmah iza grada Zagreba.

- Dobro funkcioniranje poduzetništva stabilizira proračun Županije, stvara mogućnosti da gradimo infrastrukturu, obrazujemo mlade i stvorimo uvjete da oni ne odlaze iz Hrvatske. Nedavno smo rebalansom proračuna povećali iznos bespovratnih potpora gospodarstvu koje sada iznose 7,2 milijuna kuna - rekao je župan.

Kroz tri dana održavanja, ovaj već tradicionalni sajam, osim samostalnih poduzetnika i obrtnika, ugostio je i brojna udruženja i zadruge koji su imali priliku sklopiti nove poslovne kontakte, razmijeniti ideje i iskustva, a posjetiteljima predstaviti pojedine obrte i zanimanja.