Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ništa se ne radi

Zaštitari prirode: Čemu laži oko Centra za otpad na Babinoj gori?

Biserka Schmuck
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nije jasno na temelju kojeg dokumenta i na kojoj sjednici je Centar proglašen strateškim državnim projektom, a nije jasno niti kako mogu išta graditi ili tražiti EU novac za Centar kada nemaju niti jedne dozvole, osim lokacijske, niti potrebnih Studija utjecaja na okoli, kazala je Biserka Schmuck

- Unatoč silnim najavama iz Županije, na Centru za zbrinjavanje otpada na Babinoj gori ništa se ne radi. Samo su mještanima uz put koji vodi do budućeg Centra i koji bi trebao biti uređen i asfaltiran, zabili kolce radi označavanja i to na nekim mjestima tik uz ulaz u kuću. I to je sve, nikakve lopate još nisu zakopane, niti se gradi pristupna cesta, a rok nam je da do kraja iduće godine sagradimo Centar na Babinoj gori - kazao je Željko Kotur koji je s Biserkom Schmuck, kao aktivist za zaštitu prirode, održao konferenciju za novinare na kojoj je prozvao nadležne županijske službe i tvrtku Kodos, koja vodi gradnju Centra, da ljudima lažu.

Biserka Schmuck kazala je da joj nije jasno zašto je gradnja Centra obavijena velom tajni i laži.

- Nek nam svima kažu istinu, a ne da nam lažu jer nismo baš svi ludi. Na lokalitetu su neke parcele iz poljoprivrednih pretvarane u građevinska, a to je Županiji prigovorilo i Ministarstvo poljoprivrede. Nadalje, nije jasno na temelju kojeg dokumenta i na kojoj sjednici je Centar proglašen strateškim državnim projektom, a nije jasno niti kako mogu išta graditi ili tražiti EU novac za Centar kada nemaju niti jedne dozvole, osim lokacijske, niti potrebnih Studija utjecaja na okoliš - kazala je Biserka Schmuck.

Dodala je kako im je i Marija Tufeković, direktorica Kodosa potvrdila da se gore ništa ne gradi, a da je lokacijska dozvola izdana da bi se mogla otkupljivati zemlja stanovnika na čijoj bi se zemlji trebao nalaziti Centar.
- Elaborat o otkupu radilo je poduzeće koje je u vlasništvu pravnog savjetnika tvrtke Kodos, a što je po meni sukob interesa, a na elaboratu nam je radio i nesuđeni gradonačelnik Davor Petračić - dodala je B. Schmuck. Kaže, ne zna tko je odredio što je građevinsko zemljište koje se otkupljuje po cijeni od 100 kuna za kvadrat,  a što poljoprivredno zemljište.